Микола Шевчук

Яким буде пам’ятний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу: деталі проєкту

mainnews-id
Камінь заклав Президент України 18 травня

Біля закладеного каменя майбутнього памʼятного знаку жертвам геноциду кримськотатарського народу встановлено дошку з проєктом та пояснення до нього.

Про це повідомляє кореспондент QIRIM.News.

«Пам'ятний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу є малою архітектурною формою, в якій зібрана ціла низка знакових для кримських татар образів та символів», — сказано в повідомленні.

У тексті зазначається, що глядач бачить три стилізовані долоні, які здіймаються до неба у молитовному русі до Всевишнього з проханням про захист, допомоry і встановлення справедливості. Між ними по центру розташована скульптура — чаша з кипарисом, яка символізує стан смутку ї скорботи. Основа чаші — дім, наповнений рослинним орнаментом, який є символом культури й традицій, надбанням народу, що має глибокі корені в Криму. Також у центрі архітектурної композиції буде означений силует півострова Крим, в серці якого і розташована скульптура.

«На стінах-долонях будуть розміщені вертикальні прямокутні елементи у вигляді вантажних вагонів, в яких примусово перевозили кримських татар на чужину. На них викарбувані оригінальні (до перейменування радянською владою) кримські топоніми міст і селищ, звідки були депортовані мешканці. Кількість стел пов'язана з трьома хвилями трагічних подій в історії кримських татар: незаконна анексія Криму російською імперією у 1783 році, примусове виселення кримськотатарського народу радянською владою 1944 року та окупація Криму у 2014 році сучасною російською федерацію», - сказано в повідомленні.

IMG_1802.jpg

IMG_1804 (2).jpg

Нагадаємо, 18 травня Президент України Володимир Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу.

В урочистій церемонії також взяли участь голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, міністр оборони України Рустем Умєров, лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Постійна Представниця Президента України в АРК Таміла Ташева, іноземні дипломати та інші.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин