Асіф Алієв

«Загрожує смертю», — дружина політв'язня про важку хворобу її чоловіка

mainnews-id
У Абдулгазієва четверта стадія туберкульозу легень

Кримськотатарський політв'язень Тофік Абдулгазієв страждає на дисемінований туберкульоз легень, який загрожує смертю.

Про це QIRIM News розповіла його дружина Аліє Куртаметова.

Вона зазначила, що згідно з законодавством рф, засуджений з такою хворобою може бути звільнений від тюремного ув'язнення.

«У Тофіка четверта стадія хвороби. На його легенях скрізь чорні плями. Він ледве живий. Проте тюремні лікарі кажуть, що відпускають таких хворих лише "за дві години до смерті". Хіба мало їм історії з Джеміль ага (хворий політв'язень Джеміль Гафаров, який помер у лютому 2023 року в російському СІЗО)?»,— заявила жінка.

Аліє Куртумерова додала, що погане харчування в тюрмі погіршують стан чоловіка, позаяк хворим на туберкульоз людям потрібно дуже добре харчуватися.

Кримська татарка зазначила, що тюремна туберкульозна лікарня №3 у Челябінську, де перебуває її чоловік, не приймає передачі.

«Яким Тофік був здоровим чоловіком і яким він став в тюрмі... Він так схуд, що я його просто не впізнала б серед натовпу», — зауважила вона.

Вчора, 8 липня, у Металургійному районному суді міста Челябінська мали розглядати позов адвоката про звільнення Тофіка Абдулгазієва з ув'язнення у зв'язку зі станом здоров'я. Проте засідання, як розповіла QIRIM.News Куртумерова, перенесли на 6 серпня.

Нагадаємо, 22 березня 2024 року Абдулгазієва, засудженого до 12 років у справі «другої Сімферопольської групи», у критичному стані вивезли з в'язниці Верхньоуральська Челябінської області. Його помістили до тюремної туберкульозної лікарні №3, де через два тижні він потрапив до реанімації.

У травні 2017 року в помешканні активіста пройшов перший обшук. Тоді Тофік залишився на волі. Через два роки, у березні 2019-го, його заарештували за звинуваченням у причетності до партії "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена у росії, але вільно діє на території України.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Абдулгазієва до 12 років колонії суворого режиму. Перші п'ять років він має провести у в'язниці. Через рік, у травні 2023 року, Апеляційний військовий суд рф залишив рішення суду першої інстанції в силі.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин