Микола Шевчук

Загарбники ображають та не надають медичної допомоги бранцю Сайтабдієву

mainnews-id
27 березня 2019 року окупанти заарештували чоловіка у справі про участь у «Хізб ут-Тахрір».

Окупанти у в'язниці єльця липецької області не надають медичної допомоги засудженому до 14 років позбавлення волі активісту з Криму Сейтвелі Сейтабдієву.

Про це «Кримській солідарності» повідомили його родичі.

Кримський татарин розповів, що на його скарги до медсанчастини лікарі не реагують. Більше місяця він не може потрапити на прийом до хірурга та окуліста. А після прийому у лікаря-дерматолога йому так і не поставили точного діагнозу. Сейтабдієва турбує сильний свербіж, через що він роздирає шкіру голови до крові, і жодні препарати йому не допомагають. Крім того, політв'язня турбують болі в спині та ліктях.

За словами Сейтабдієва, російські силовики, які приїжджають до в'язниці для слідчих заходів, можуть дозволити собі висловлювання, що ґрунтуються на міжнаціональній та релігійній ворожнечі. Хто і які саме слова адресував кримському татарину, він не пояснив.

Також політв'язень поскаржився на якість їжі, води та санітарних умов. У тюрмі ув'язненим часто дають свинину, через що Сейтабдієв змушений харчуватися лише хлібом.

Стабільного графіка, коли водять у лазню, немає. Дуже часто адміністрація обмежується одним разом на тиждень. Камеру, де крім Сейтвелі Сейтабдієва, перебуває ще п'ятеро осіб, ніхто не обробляє. На стелі з'явився грибок, стіни сирі, а вночі холодно.

Кримський татарин також заявив, що не може дзвонити до сім'ї, оскільки немає співробітників, які могли б виводити на дзвінки. Востаннє він говорив з рідними понад місяць тому.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року Сейтвелі Сейтабдієва заарештували у справі про участь у «Хізб ут-Тахрір». 18 березня 2022 року Південний окружний військовий суд ростова-на-дону виніс обвинувальний вирок Сейтвелі Сейтабдієву та іншим чотирьом учасникам справи другої сімферопольської групи. Сейтабдієва визнали винним в участі в Хізб-ут-Тахрір і засудили до 14 років позбавлення волі з відбуванням терміну в колонії суворого режиму. З них перші п'ять років він проведе у в'язниці. 7 липня 2023 року апеляційний військовий суд у власисі підтвердив вирок політв'язню та іншим учасникам справи.

ФОТО: “Кримська солідарність”

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин