Асіф Алієв

«Замороження війни приведе до знищення кримських татар»,— Джемілєв на зустрічі з радником Ердогана

mainnews-id
Загарбники повинні залишити окуповані землі, тоді ми можемо сісти за стіл перемовин, -наголосив нардеп.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв здійснює свій робочий візит до Туреччини.

Як передає турецьке бюро інформаційного агентства QIRIM.News, Джемілєв зустрівся з головним радником президента Реджепа Таїпа Ердогана, Ялчином Топчу.

topcu-kirimoglu-17-temmuz-1721223397-369-x750.png

У зустрічі також брали участь депутати правлячої «Партії справедливості та розвитку» Сулейман Шахан, член парламентської комісії з національної оборони та голова Міжпарламентської групи дружби Туреччина-Молдова Фейзі Бердібек, секретар парламентської комісії з національної оборони Мехмет Алі Челебі, доктор наук Хале Шивгин, делегат Курултаю кримських татар Шевкет Усманов та керівниця агентства «Кримські новини» у Туреччині (QHA) Есма Касар.

Ялчин Топчу розпочав свій виступ з висловлювань співчуття з приводу смерті старшого брата Мустафи Джемілєва, Анафі Джемілєва.

IMG_20240717_180148_063.JPG

Топчу зазначив, що з 2014 року Крим перебуває під окупацією, внаслідок незаконного референдуму, проведеного росією у березні 2014 року, який суперечить міжнародному праву та рішенням ООН.

«Туреччина підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, включно з Кримом, не визнавала і не визнає цю незаконну окупацію та анексію», - зазначив радник Ердогана.

Він запевнив, що Туреччина захищає і надалі захищатиме права кримських татар - і тих, хто проживає в Криму, і тих, хто змушений був залишити батьківщину після окупації.

«За будь-яких обставин і умов ми продовжуватимемо надавати їм гуманітарну підтримку», - додав Топчу.

Заявивши, що Туреччина прагне миру, турецький чиновник сказав: «Сподіваюся, що людство досягне миру, спокою та добробуту якомога швидше».

Зі свого боку Мустафа Джемілєв нагадав, що кримські татари протягом 50 років боролися за повернення на свою Батьківщину і врешті досягли цього.

«Ми починали налагоджувати власне національне життя, але воно було порушене російським вторгненням у 2014 році. Внаслідок цього багато наших людей знову змушені були залишати свою батьківщину, бо прийшов режим, гірший за радянський», - сказав він.

topcu-kirimoglu-17-temmuz-1721223553-683-x750.png

Нардеп заначив, що близько 50 тисяч кримських татар залишили Кримський півострів, а це 17% кримськотатарського народу, який проживає в Криму.

Джемілєв зазначив, що якщо найближчим часом Крим не буде деокупований, кримські татари втратять свою ідентичність.

«Ось чому війна, яка триває, є і нашою війною. Ми намагаємося підтримувати Україну наскільки можемо», — наголосив він.

Мустафа Джемілєв, говорячи про заклики заморозити конфлікт, розповів, чим це загрожує.

«Якщо ця війна припиниться і російські солдати залишаться на своїх нинішніх позиціях, наш народ буде знищений. Ми абсолютно проти цього.

Наші умови (завершення війни) відповідають міжнародним правилам і статуту ООН. Загарбники повинні залишити окуповані землі, тоді ми можемо сісти за стіл перемовин», - додав Мустафа Джемілєв.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин