Асіф Алієв

Що таке Хадж та як потрапити на паломництво українським мусульманам

mainnews-id
У священному Корані говориться: «І завершити хадж і умру для Аллаха», (сура «аль-Бакара», 196-ий айат).

Мусульманське паломництво — Хадж (حَجّ‎), один з п’яти стовпів Ісламу. Хадж арабською означає «Мета». Всевишній наказує мусульманам, які мають можливість (насамперед фінансову), обов'язково здійснити паломництво.

У священному Корані говориться: «І завершити хадж і умру для Аллаха», (сура «аль-Бакара», 196-ий айат).

Хадж — це паломництво в Мекку, місто, де народився Пророк Мухаммад (Мир йому та благословіння Аллаха), де почалось розповсюдження Ісламу та знаходиться його головна святиня — Кааба.

кааба.webp

Кааба — це кам'яна споруда прямокутної форми в центрі Священної Мечеті (аль-Масждид аль-Харам) у Мецці, яке мусульмани називають аль-Бейт аль-Харам, що означає «священний дім».

Навколо Кааби під час паломництва здійснюється обряд таваф, тобто, ходіння навколо неї.

 Хадж - це без перебільшення одне з найбільших зібрань на планеті. Мусульмани з усього світу приїжджають в Мекку аби здійснити свій релігійний обов’язок та заповітну мрію. Минулого року кількість паломників сягнула понад 1,8 млн вірян.

Паломництво здійснюється у місяць Зуль-Хіджжа, який, як і Рамадан, є місяцем місячного календаря, а тому припадає на різні пори року. Цьогоріч Хадж припадає на 14 червня.

кааба2.jpg

 Оскільки Мекка розташована на території королівства Саудівської Аравії, ця країна щороку виділяє квоту для кількості паломників.

 До повномасштабної війни паломництвом в Мекку займалася  українська туристична компанія Cosmos Travel Star. Вона офіційно співпрацювала з посольством Саудівської Аравії в Україні, яка передавала компанії  квоту на Хадж. Компанія, отримавши дані від посольства, передавала їх мечетям України. Наразі такі послуги компанія не надає.

 В коментарі QIRIM.News голова Духовного управління мусульман України Мурат Сулейманов, говорячи про важливість Хаджу зазначив, що це велика винагорода для вірянина.

 «Звичайно, мусульмани України, коли вершать Хадж то перше, що вони читають, це молитва за перемогу та мир в Україні», — сказав він.

мурат сулейманов.jpg

 Сулейманов зазначив, що Хадж, за умови відсутності небезпеки, може здійснити той мусульманин, який має гроші та хороше здоров’я для на паломництва.

 Проте вже третій рік, з початком повномасштабної агресії рф, мусульмани України не можуть здійснити Хадж.

 Муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов нагадав QIRIM.News, що через воєнний стан виїзд за кордон більшості чоловіків в тому числі мусульман-громадян неможливий.

 «Хто може, згідно із законом, виїхати з країни, а таких мусульман дуже мало, враховуючи всі фактори, можуть податися самостійно на паломництво через електронну платформу Nusuk», — розповів він.

айдер рустемов.jpg

 Платформа https://refundhajj.nusuk.sa/ створена Міністерством Хаджу та Умру Саудівської Аравії для здійснення паломництва мусульманами з Європи, Північний та Південний Америки, Австралії та Нової Зеландії.

 На сайті необхідно створити профіль, пройти верифікацію, оплатити пакет послуг та отримати візу. Таким чином онлайн можна пройти шлях від подання заяви на електронну візу до бронювання готелів та авіаквитків.

нусук.png

 Мурат Сулейманов на прохання QIRIM.News дав декілька порад  кримським мусульманам, які можуть зустріти в Мекки своїх співвітчизників з Криму, які приїдуть  туди під патронатом окупаційного муфтіату.

 «Ми не маємо ні на кого нападати, ми повинні сказати, що мусульманин, який підтримує агресію проти України помиляється. Ми маємо казати, щоб вони боялися Всевишнього, якщо вони на боці справедливості, то повинні підтримати Україну.  

 Не треба битися навіть якщо хтось буде провокувати, а  я впевнений, що таке можливо хтось і буде робити. Тобто давати їм поради, як вчив нас Пророк Мухаммад (мир йому та благословіння Аллаха).

хадж 3.png

Якщо не можете терпіти їх, то краще не входити з ними в контакт та намагатися з ними не спілкуватися. Тому що під час хаджу не можна сваритися, битися», — наголосив він.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)