Асіф Алієв

«Здоров’я погіршується щодня, але він все ще міцний духом», — дружина політв'язня Нарімана Джеляла

mainnews-id
Політв'язень переніс Ковід та втрачає зуби.

Здоров’я першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який перебуває в російської в'язниці суворого режиму, погіршується з кожним днем.

 Про це QIRIM.News з окупованого Сімферополя розповіла його дружина Левіза Джелялова.

левіза.jpg

 За її словами,  у лютому Наріман переніс Ковід, а в тюрмі міста Мінусинськ був оголошений карантин.

 «Хвороба проходила важко. Тиждень у Нарімана трималася висока температура, близько двох тижнів спостерігався сильний кашель. Проте жодних ліків йому не надавали. Лікувався мій чоловік підручними засобами. Організм ніби сам поборов цю хворобу, але які ускладнення лишилися після цього, ніхто сказати не може», — розповіла вона.

 У Нарімана Джеляла періодично сильно болить спина. Це дає знати про себе грижа. В умовах тюрмі політв’язень також втрачає зуби, вони кришаться. Через це тверду їжу він вже споживати не може.

джелял2.jpg

Російське місто Мінусинськ, де морози тривають з листопада до квітня, розташоване у Сибіру. В тюрмі суворого режиму разом з Джелялом перебувають ще чотири кримськотатарських політв'язні: Різа Омеров, Осман Аділов, Сейран та Бекір Муртазаєви.

 Зв’язок із чоловіком Левіза тримає через листи. Двічі на тиждень вона отримує листа від нього, а він - від неї.  Для ув'язнених передбачено також телефонний дзвінок - раз на місяць, тривалістю 15 хвилин.

 «Звісно, це дуже мало. Ці 15 хвилин швидко пролітають. Я кличу дітей або його маму до телефону.  Річ у тім, що наперед не повідомляється, коли Наріман дзвонитиме, і як тільки є така можливість, він зв'язується зі мною», — розповіла вона.

 У березні Наріман Джелял подав заяву на отримання довготривалого побачення. Однак дозвіл з тюремної адміністрації йому не надійшов. Левіза Джелялова разом з адвокатом подала ще одну заяву та сподівається, що їй вдасться поїхати до свого чоловіка.

 Дружина політв’язня каже, що Наріман ніколи не буде скаржитися на труднощі, адже попри тяжкі умови в'язниці, він тримав піст у місяць Рамадан і демонструє приклад людської стійкості.

наріман.jpg «Він все ще міцний духом. Його психологічного стану вистачить на нас усіх і за моральний дух свого чоловіка я навіть не переживаю», — каже дружина політв'язня.

Нагадаємо, 3 і 4 вересня 2021 року Сімферополі та Євпаторії окупанти затримали п'ятьох кримських татар. Серед них перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял і брати Азіз і Асан Ахтемови. Їх звинуватили у підриві газопроводу в селищі Перевальне.

21 вересня 2022 року окупаційний Верховний суд Криму засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі на 1,5 року.

Асана Ахметова окупанти засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на рік. Азіза Ахтемова - до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на рік.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)