Ліна Тимошина

«Через Крим у них досить велика «петля», - військовий експерт про потенційний наступ росіян

mainnews-id
Нещодавно президент Зеленський заявив, що росія сподівається на "тактичні перемоги" перед виборами та готується до наступу.

У разі чергового наступу росіян, найбільш ймовірно, що концентрація зусиль буде спрямована на східний напрямок, а південний буде допоміжним.

Таку думку висловив QIRIM.News керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія 21» Павло Лакійчук.

Нещодавно президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками балтійських медіа заявив, що росія сподівається на "тактичні перемоги" перед виборами у березні 2024 року. Тож окупанти накопичують війська та готуються до наступальних дій.

Лакійчук зауважив, що росіяни у 2014 році захоплювали Крим як плацдарм для наступу на південь України.

«І те, як розвивалися події у лютому-березні 2022 року, це підтверджують характери й напрямків ударів насамперед з Криму. Якщо для когось це стало несподіванкою, то для більшості військових експертів вони були цілком очевидні», - сказав він.

Експерт пояснив, що противник наступає з двох напрямків – з півдня та зі сходу. Це, зокрема, Ростовська, Воронезька, Бєлгородська області росії.

«Там розгалужена система доріг і комунікацій ворога. І з півдня. З півдня у нього є тільки Крим, власне. І через Крим він намагається пробитися. (...) Але через Крим у них досить велика «петля», і довга дорога», - пояснив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія 21».

За його словами, це менш зручний напрямок. Тож, швидше за все, концентрація зусиль окупантів буде спрямована на східний напрямок, а південний буде допоміжним.

«Утім, якщо ворог матиме успіх на сході, і Збройні сили України зазнають серйозних невдач, росіяни можуть і продовжити наступ на півдні. Деякі їхні експерти й політики говорять, що вони від своїх планів загарбання півдня України – Миколаївщини, Одещини, Запоріжжя не відмовилися. Все буде залежати від нас значною мірою», - наголосив Лакійчук.

На уточнювальне запитання щодо ролі у цьому допомоги партнерів України, військовий експерт підкреслив, що союзники допомагатимуть суто матеріально.

«Допомога партнерів – це теж важливий фактор, але ж ніхто з партнерів Україну від ворога не захистить і не вижене його з української землі. Це доведеться нам робити самим. Партнери допоможуть, як то кажуть, матеріально», - сказав Лакійчук.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин