Асіф Алієв

«Багато людей в окупованому Криму розуміють, в яких обставинах перебувають вже 11-й рік», — Джелял

mainnews-id
Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу виступив на конференції ОБСЄ у Варшаві

В Криму залишається дуже багато людей, які розуміють, в яких обставинах перебувають вже 11-й рік. Вони хочуть користуватися своїми законними демократичними правами та свободами, та їх у цьому обмежили.

Так сьогодні, 1 жовтня, під час конференції ОБСЄ у Варшаві заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, передає QIRIM.News.

Він зазначив, що кримчани обмежені у свободі слова, у можливості вільно пересуватися, користуватися власними правами і робити те, що вважають за потрібне.

«На жаль, майже всі громадяни України на окупованих територіях, зокрема, в Криму, залишаються заручниками російської влади», - зауважив Наріман Джелял.

За його словами, на захоплених територіях росіяни переслідують всіх незгодних з окупацією. І на сьогоднішній день кількість бранців кремля сягає 200 осіб.

Є також багато людей, які зазнають утисків та переслідувань, але не повідомляють про це через страх перед окупантами.

«Дуже важко звільнити тих, то опинився у в'язниці. За останні п'ять років це буквально кілька осіб. З Криму я єдиний, хто був звільнений серед полтів'язнів», - наголосив він.

Джелял нагадав, що до свого арешту був єдиним представником керівництва Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Він розповів, що його затримали на початку вересня 2021 року за публічну позицію заперечення й незгоди з окупацією росією території України. А також за участь у саміті "Кримської платформи" та відвідування заходів ОБСЄ.

«Звичайно, російська влада цього не пробачила. На початку вересня 2021 року було затримано п'ятьох осіб, включно зі мною. Четверо з нас пройшли через фізичне катування.

І вони про це на суді заявили. Їх били, катували електричним струмом, погрожували вбивством, розправою над дітьми, близькими, родичами.

Через що всі вони були змушені здійснити наклеп і на себе, і один на одного», - розповів Джелял.

Він також повідомив, що коли за кілька днів до політв'язнів потрапили незалежні адвокати, вони відмовилися від попередніх свідчень. Проте підконтрольний кремлю суд відхилив ці зміни і заявив, що кримчани просто намагаються уникнути покарання.

Раніше перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу розповів ексклюзивно QIRIM.News про очікування від роботи саміту "Кримська платформа".

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин