Ліна Тимошина

Барієв розповів, за що найчастіше окупанти затримують кримчан

mainnews-id
КРЦ презентував звіт "Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за травень 2024 року"

Сімох людей затримали окупанти у Криму в травні цього року. Двоє з них – представники корінного кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Кримськотатарський Ресурсний Центр (КРЦ) у звіті "Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за травень 2024 року".

За даними правозахисників, російські загарбники провели 3 обшуки, усі - в помешканнях кримських татар. А також 7 допитів, опитувань та «бесід» і 17 арештів. Зокрема, заарештували шістьох представників кримськотатарського народу.

Крім того, у КРЦ зафіксували 5 випадків порушення права на високий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я.

У коментарі QIRIM.News, говорячи про порушення прав людини в Криму в травні, голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв акцентував, що на півострові тривають переслідування представників кримськотатарського народу та українських активістів з використанням російського законодавства.

"Вони (окупанти - ред.) продовжують неправомірно використовувати російське законодавство на території Криму. Тобто, якщо ми говоримо про затриманих, про арешти, то насамперед хотів би звернути увагу на те, що вони продовжують надавати попередження напередодні 18 травня, як це було й раніше", - нагадав він.

Крім того, правозахисник розповів, що у травні окупанти затримували кримчан за звинуваченням у "підготовці теракту" та за публікації у Telegram- каналах коментарів, що "дискредитують збройні сили російської федерації".

"Тобто, з одного боку, ми бачимо, що вони намагаються затримувати активістів та звинувачувати у співпраці зі спецслужбами України. З іншого боку, постійно демонструють те, що нібито "не можна надавати ні у Telegram, ні в інших соціальних мережах інформацію, яка "дискредитує зс рф", - пояснив Барієв.

Також окупанти продовжують етапувати кримських політв'язнів. У травні, за даними КРЦ, на територію росії етапували Ернеса Аметова та Рустема Шейхалієва.

"За цей період було винесено шість вироків. І ці люди в майбутньому будуть етаповані на територію російської федерації", — додав Барієв.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин