Асіф Алієв

«Боротьба за посади надала можливість рф розпочати захоплення Криму», — Рефат Чубаров

mainnews-id
Захоплення Криму планувалося росією як початок встановлення контролю над усією Україною

Бездіяльність тодішніх органів української державної влади, зумовлена внутрішньою боротьбою політичних сил та їхніх лідерів за розподіл посад і міністерств,  надала можливість рф розпочати в ніч з 26 на 27 лютого 2014 року захоплення стратегічних об'єктів Криму та блокування військових частин і підрозділів ЗСУ по всій території півострова.

Про це сьогодні на форумі, присвяченому 10-ій річниці спротиву окупації Криму, який проходить у Києві, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає QIRIM.News.

 Він зазначив, що захоплення Криму планувалося росією як початок встановлення контролю над усією Україною. Вторгнення до Криму готувалося роками.

 «У лютому 2014 року кремль був упевнений, що за першою ж його командою потужна мережа російських агентів, за допомогою 5-ї колони, забезпечать для москви картинку нібито підтримки Верховною Радою Криму рішень, спрямованих на відторгнення півострова від України.

26 лютого 2014 року близько 20 тисяч учасників кримського мирного мітингу, організованого Меджлісом кримськотатарського народу на підтримку територіальної цілісності України, своєю рішучістю та мужністю зірвали плани кремля, підтвердивши на увесь світ, що Крим є частиною України та батьківщиною кримськотатарського народу.

 На жаль, громадянське суспільство Криму, яке 26 лютого дало гідну відсіч кремлівським агентам, так і не дочекалося рішучих дій з боку правоохоронних органів та спеціальних структур України, спрямованих на захист державного суверенітету», — сказав він.

Голова Меджлісу додав, що за 10 років окупації Крим перетворився на суцільний військовий плацдарм, де відбуваються масові злочини проти жителів півострова: вбивства, викрадення, зникнення. Крім того, російські окупанти здійснюють політику зміни демографічного та етнічного складу населення Криму. А це воєнний злочин.

 Рефат Чубаров нагадав, що після початку повномасштабної агресії рф використовує територію Криму для ведення війни на материковій Україні.

 «Кримський півострів перетворено на прифронтову територію, внаслідок чого виникли нові загрози для життя його жителів», - сказав він.

Та незважаючи на 10 років окупації, наголосив Чубаров, росіяни не зламали волю і прагнення до свободи кримськотатарського народу і значної частини жителів Криму різних національностей.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин