Ліна Тимошина

«Це не про звільнення Криму, але далекоглядно й оптимістично» - експерт про Стратегію морської безпеки України

mainnews-id

17 липня Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким вводиться у дію рішення РНБО щодо нової Стратегії морської безпеки України. За словами командувача Військово-морських Сил Збройних Сил України віцеадмірала Олексія Неїжпапи, документ визначає Україну як морську державу, яка здійснює протидію неспровокованій широкомасштабній збройній агресії, безпідставно розв'язаній російською федерацією. QIRIM.News спробували розібратися, що означає дана стратегія і чи містить вона питання деокупації Криму.

За словами президента Володимира Зеленського, Стратегія морської безпеки України враховує безпекові зміни та новації, які Україна забезпечила, зокрема, в Чорному морі, у розвитку українських сил.

«Це сучасна стратегія, і реалізуємо її разом з нашими партнерами. Найближчим часом я збираюсь обговорити з ними деталі цієї Стратегії. З тими, хто так само, як і ми, бажає стабільної безпеки для своїх регіонів та всього світу», - заявив Зеленський.

Зеленський 1.jpeg Фото: Офіс Президента України

Наступного дня Командувач Військово-морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що Стратегія морської безпеки – один з основних документів розвитку України як морської держави.

«Затвердження Президентом України Стратегії морської безпеки України – це черговий, проте дуже важливий крок на шляху розбудови нашої країни як морської держави, а не просто держави біля моря», - йдеться у заяві Неїжпапи.

Неїжпапа.jpg Фото: Facebook/ВМС ЗС України

Початковий варіант Стратегії морської безпеки завадило затвердити широкомасштабне вторгнення росії в Україну. Але досвід, набутий під час відсічі збройному вторгненню, дозволив внести в цей документ необхідні зміни, покликані забезпечити сталий розвиток України як морської держави, навіть в умовах війни.

«Затверджена Стратегія морської безпеки визначає Україну як морську державу, яка здійснює протидію неспровокованій широкомасштабній збройній агресії, безпідставно розв'язаній російською федерацією, зокрема, з морських напрямків у Чорному і Азовському морях», - наголосив Неїжпапа.

Він зауважив, що документ проголошує: відновлення контролю України над тимчасово окупованими територіями, морським узбережжям, власними морськими просторами, а також гарантування безпеки морських шляхів є життєво важливим для існування, забезпечення воєнно-політичної та економічної стабільності і розвитку Української держави.

«Переконаний, що реалізація Стратегії морської безпеки України дозволить нам у майбутньому перетворити Україну на потужну морську і річкову державу, розбудувати її військово-морський потенціал, достатній для стримування потенційних агресорів з морських та річкових напрямків, відновити й успішно розвивати морський та річковий потенціал України», - підкреслив командувач Військово-морських Сил ЗСУ.

Керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI", капітан першого рангу запасу ВМС України Павло Лакійчук у коментарі QIRIM.News на запитання, чи містить документ згадку про деокупацію Криму, зазначив, що Стратегія морської безпеки України – це ширший рамковий документ, спрямований на розвиток морської галузі, захист флоту, питання суднобудування.

«Стратегія морської безпеки - документ доволі широкоплановий. Пункту "звільнити Крим" там немає, на жаль, тому що не зовсім це про те (…) Це такий широкоплановий документ, який містить план розвитку нашої портової інфраструктури, розвитку судноплавства, контроль і управління судноплавством», - каже експерт.

Павло Лакійчук.jpg

Тобто, зазначає він, містить пункти стосовно розвитку держави як морської країни. Зокрема, й визначення спроможностей Військово-морських сил ЗСУ.

«Десь з 18 року ми серйозно замислювалися над цим, передусім, звісно, з розширенням спроможностей нашого флоту для наступальних операцій, для звільнення окупованого Криму. Втім, у 2022 році розпочалося широкомасштабне вторгнення росії. Ми оцінили російську стратегію на морі і як їй можна протидіяти. І довелося внести низку суттєвих коректив у воєнну складову Стратегії», - розповідає Лакійчук.

За його словами, серед чітких позицій Стратегії, на яких наполягали експерти, котрі активно борються в юридичній і міжнародно-правовій площині за відновлення українського суверенітету над Кримом, є такий пункт щодо виходу України з двосторонніх міжнародних угод, укладених в різні роки з російською федерацією.

Також документ містить питання розвитку Військово-морських сил. Зокрема, передбачаються кілька рівнів розвитку військового флоту.

«Це флот прибережної держави, це стосується й активної фази протидії російській окупації і заглядає трішки за горизонт, коли ми звільнимо свої території від ворога і потрібно буде взаємодіяти з партнерами в Чорноморському регіоні. І зрештою, далекоглядний план, коли нарешті ми зможемо разом з нашими сусідами-партнерами забезпечувати безпеку судноплавства за межами Чорного моря», - розповідає експерт.

спільні навчання Сі-Бриз.jpg Спільні навчання "Сі Бриз-2024" Фото: Facebook/ВМС ЗС України

З юридичної точки зору, додає, затвердження Стратегії морської безпеки – це забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України по всіх морських конвенціях.

«Це, очевидно, не про звільнення Криму, але більш далекоглядно. Визначається наше територіальне море, чітко прописується економічна зона, що теж важливо. У контексті цивільного флоту визначаються зобов'язання України як держави прапора, обов'язки прибережної держави, держави порту», - акцентує Лакійчук.

За його словами, у контексті звільнення Причорномор'я та Азовського моря розглядаються подальші кроки щодо створення сприятливих умов для розвитку судноплавства, морської галузі, внутрішнього водного транспорту тощо.

«Це документ більш далекоглядний, але оптимістичний – оптимістичний погляд на розвиток подій у Чорноморському регіоні, коли ми разом з причорноморськими державами, світовими морськими державами заженемо російську тварюку в нору і зможемо розвивати Чорне море як зону добросусідства», - наголошує експерт.

Співпраця передбачається насамперед з причорноморськими державами.

«Тому, що ніхто, крім нас з сусідами, не визначить і не зможе забезпечити атмосферу добросусідства і дотримання міжнародного морського права в Чорноморському регіоні (...) Це Туреччина, Румунія, Болгарія, Грузія. Можливо Молдова, теж не виключаю», - каже він.

На уточнювальне запитання, чи передбачає стратегія витіснення чорноморського флоту рф з Криму та Чорного моря, Лакійчук відповів, що це непросте завдання.

«У цій стратегії це так не прописано. Власне кажучи, якщо говорити про слово «стратегія», то Стратегія оборони України поки що не передбачає взагалі витіснення російського чорноморського флоту з Чорного моря. Це не така проста задача. Його простіше потопити в Чорному морі, ніж витіснити й випхати за Босфор. Я дуже сподіваюся, що рано чи пізно, після нашої перемоги постане питання демілітаризації Чорноморського регіону, що першим ділом передбачатиме ліквідацію загрози з боку цієї держави-неадеквата», - резюмував Лакійчук.

Фото заголовку: Facebook/ВМС ЗС України

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Росіяни відстежують кримських татар в третіх країнах», — Чубаров

news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял

news-pic

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

news-pic

«Велика вдячність парламентарям», — Чубаров про рішення Естонії визнати геноцидом депортацію 1944 року

news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

news-pic

Естонія визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

news-pic

«У Туреччині є простір для роспропаганди», — Наріман Джелял