Асіф Алієв

«Деколонізація рф забезпечить відновлення прав поневолених народів росії», - Рефат Чубаров

mainnews-id
Голова Меджлісу взяв участь у конференції "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету “З визволення Дагестану з-під окупації Росії", яка відбулася у Києві

Деколонізація росії - єдиний процес, здатний забезпечити відновлення прав поневолених народів росії на своїх територіях.

 Про це сьогодні, 26 вересня, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час конференції  "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету “З визволення Дагестану з-під окупації Росії", передає кореспондент QIRIM.News.

За словами голови Меджлісу, деколонізація росії та здобуття прав поневоленими народами, включно з правом на самовизначення, будуть гарантіями неповторення війн.

«Коли ми кажемо про повоєнний справедливий мир, ми не можемо і не повинні ігнорувати невідʼємне право поневолених народів росії на самовизначення на власних територіях. У яких формах, у якому статусі, чи, можливо, й у формі незалежної, суверенної держави – це вже вирішувати народам, що проживають у нинішніх кордонах росії», – сказав Чубаров.

 Учасникам конференції він нагадав про документи, прийняті у Верховній Раді стосовно підтримки поневолених народів росії.

 Серед них Постанова від 6 жовтня 2022 року про звернення ВРУ до міжнародного співтовариства та підтримку права на самовизначення народів росії. Постанова від 18 жовтня 2022 року про заяву із засудженням збройної агресії росії проти Чеченської республіки Ічкерія. І третій документ — Постанова від 23 лютого 2024 року про визнання права інгушського народу на утворення незалежної суверенної національної держави та засудження злочинів росії проти інгушів та відновлення територіальної цілісності Інгушетії.

 Голова Меджлісу додав, що Україна робить усе можливе для підтримки поневолених народів рф та висловив впевненість у потенціалі Дагестану стати незалежною державою за умови, що всі автохтонні народи реалізують своє право на самовизначення і дійдуть згоди щодо форми незалежного Дагестану.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин