Микола Шевчук

Демілітаризація Криму триватиме до повного знищення окупаційних військ, — Стефанчук

mainnews-id
За словами політика, анексія Криму у 2014 році стала плацдармом для подальшої російської агресії

Демілітаризація Криму триватиме до повного знищення окупаційних військ на півострові.

Про це зазначив Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук під час виступу на Форумі “26-2-14: Війна почалась у Криму”, передає Qirim.news.

“26 лютого ми віддаємо шану усім тим, хто чинив спротив та продовжує боротись проти російської окупації Автономної республіки Крим і міста Севастополя. Війна розпочалася 10 років тому, війна розпочалася в українському Криму, де російські окупаційні війська вперше незаконно ступили на українську землю. В цей день 26 лютого громадяни нашої держави зібралися на головній площі Сімферополя, щоб сказати "ні" окупації та підтримати територіальну цілісність України. Саме так розпочинався супротив. Тоді ми ще не уявляли, на що здатна росія заради імперських марень в її режимі. Але дуже скоро стало зрозуміло, що росіяни готові на все. Міжнародне право і права людини перестали існувати на території півострова. За роки окупації Крим став територією безправ'я: незаконні затримання, обшуки, вбивства, зникнення людей, безпідставні засудження за сфабрикованими звинуваченнями, тотальне обмеження громадянських і політичних прав, свободи слова, зібрань і цілої низки інших можливостей кожної нормальної людини”, - зазначив політик.

Він нагадав про витіснення загарбниками з півострова журналістів, активістів та громадських діячів, які виступили проти окупації Криму. Стефанчук підкреслив, що головною метою таких дій кремля було придушення руху і переслідування окремих громадян, які не визнавали окупації. Наслідком такої політики став від'їзд українських громадян з Криму.

За словами Стефанчука, особливо вразливою групою в Криму є кримськотатарська спільнота, яка в переважній більшості виступила проти російської окупації.

_“Заборона Меджлісу, ув'язнення його лідерів, вбивства і загалом системний тиск на всю громаду — це реальність, яка існує вже 10 років. Попри це, спротив не припинявся”, — зазначив голова парламенту і підкреслив, що в Криму є українські громадяни, які не бояться висловлювати свою позицію і боряться за деокупацію півострова. _

Окремо Стефанчук наголосив на тому, що анексія Криму у 2014 році стала плацдармом для подальшої російської агресії.

Попри це, українські військові вивели з ладу “близько 33% кораблів чорноморського флоту” росіян, розблокували зерновий коридор, завдають ударів по військових об'єктах на півострові.

“Окупант вже більше не почувається в безпеці на українській землі. Демілітаризація Криму триватиме до повного знищення окупаційних військ в українському Криму”, — зазначив Стефанчук.

Нагадаємо, 26 лютого — День кримського спротиву російській окупації. У цей день 10 років тому небайдужі жителі півострова чинили перешкоди окупантам та колаборантам у намаганні офіційно оформити відрив півострова від України.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин