Микола Шевчук

Експерт назвав ймовірні причини збиття російським ППО своїх літаків в Криму

mainnews-id
На думку Павла Лакійчука, у мирний час дану проблему можна було б вирішити, однак складно це зробити в умовах війни

Існує два можливі варіанти причин збиття російськими засобами протиповітряної оборони (ППО) своїх літаків: проблеми з сигналом розпізнання «свій-чужий» або робота українських засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Про це сказав керівник безпекових програм центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук в коментарі QIRIM.News.

За його словами, у радіолокаційних станціях є спеціальний блок, який відповідає за відстеження цілей «свій-чужий». Відповідно система надсилає сигнал, який відповідач має прийняти. Таким чином, розпізнається ціль - своя вона чи чужа.

«У цьому випадку даний датчик не спрацьовує і не повідомляє систему, що дана ціль «свій». Якщо російське ППО збиває російські літаки, то це свідчить, що або на станціях засобів ППО неправильно працює цей пристрій, або на літаках. Відповідно літаки піднімаються без технічного обслуговування з недосконалої системи ППО. Це технічна причина, яка може бути обумовлена, невідповідним технічним обслуговуванням засобів ППО і авіації ворога», - зазначив експерт.

За його словами, у мирний час дану проблему можна було б вирішити, однак складно це зробити в умовах війни.

«В мирний час після будь-якої катастрофи йшов розбір польотів. Польоти зупиняються. У воєнний час такої можливості немає», — зазначив Лакійчук і підкреслив, що росіянам «потрібно бити по нашим містам, селам і тому зупинити польоти на період розбору вони не можуть».

Інший, але менш можливий варіант збиття росіянами своїх літаків, за його словами – це робота українських засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), які спотворюють сигнал або порушують радіообмін між літаками і засобами ППО окупантів, внаслідок якої повітряні судна сприймаються як хибні цілі.

Раніше партизани «АТЕШ» повідомили, що засоби ППО загарбників в Криму часто збивають власні повітряні цілі. Зазначається, що 12-й зенітний ракетний полк 31-ї дивізії ППО за останні кілька тижнів збив 2 російські військові повітряні судна.

28.03.24 – дивізіон ЗРПК «Панцир» зазначеного підрозділу збив винищувач Су-27. Засіб ППО розміщувався в районі Інкерманської бухти у Севастополі.

10.04.2024 - на західному узбережжі Криму було збито гелікоптер Мі-24 вже іншим розрахунком ЗРПК «Панцир». Розрахунок дислокувався у районі авіабази Саки.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)