Микола Шевчук

Експерт пояснила, чому окупанти насправді переслідують людей за участь у батальйоні Номана Челебіджихана

mainnews-id
За словами Коротких, для того, аби обвинуватити особу в участі у цьому батальйоні достатньо будь-якої фотографії

Людей із Криму та Херсонщини у справі про належність до батальйону імені Номана Челебіджина окупанти переслідують за участь у блокаді Криму 2015 року.

Про це зазначила Менеджер Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) Людмила Коротких в коментарі QIRIM.News.

“Коли окупанти говорять про так званий батальйон імені Номана Челебіджихана фактично мова йде про громадське формування «Аскер», яке було офіційно зареєстроване в Україні при державній прикордонній службі Херсонської області. Тобто юридично в українській правовій площині це не батальйон імені Номана Челебіджихана – це громадське формування. Саме за участь у цьому формуванні переслідуються мешканці окупованого півострова та окупованої Херсонщини, оскільки дійсно батальйон імені Номана Челебіджихана станом на сьогодні є у складі Сил оборони України. Тому мова не про цей батальйон. Тут важливо розуміти, що це різні формування», - зазначила вона.

Коротких підкреслила, що затримані окупантами люди є, як правило, «активістами, які брали участь у громадській блокаді Криму у 2015 році, коли були енергетична та продовольча блокади півострова».

За її словами, для того, аби обвинуватити особу в участі у цьому батальйоні достатньо будь-якої фотографії.

«Якщо людина сфотографувалася десь біля адміністративного кордону Криму, коли тривала блокада. Це вже може бути підставою для того, щоб особу звинуватити у тому, що вона брала участь у цьому батальйоні, оскільки жодних реєстрів, жодних списків, установчих документів у окупантів немає», - сказала вона і додала, що пошук людей відбувався шляхом моніторингу соціальних мереж фсб з 2015 року.

Також частина фотографій могла потрапити до рук окупантів, коли вони входили в будинку після захоплення Генічеського району, що був окупований у лютому 2022 року в перші години повномасштабного вторгнення рф.

При цьому Коротких не виключає, що можливо окупанти затримували людей шляхом наклепу, чи прямої вказівки громадян.

«Також ми не виключаємо випадки, що людей, яких вже затримали за обвинуваченням в участі у цьому батальйоні, під час допиту катували, що допомагало окупантам вибити якісь інші додаткові відомстві, хто брав участь у цій блокаді. Бо фактично це переслідують людей за участь у блокаді», - сказала Коротких.

Також вона нагадала, що 1 червня 2022 року верховний суд росії задовольнив позов генеральної прокуратури про визнання Кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана терористичною організацією та заборонив його діяльність на території рф.

«Власне ми можемо говорити про політику расової дискримінації, яка продовжується з боку росії, оскільки прямо в рішенні суду було зазначено «кримськотатарський батальйон». Тобто це пряма відсилка на етнічну приналежність людей, які входили до його складу і власне, якщо подивитися на прізвища, то більшість із затриманих людей, близько 90% – це кримські татари», - сказала вона.

Що стосується затриманих активістів в Криму, то Коротких повідомила, що це були люди, які повірили заявам керівництва держави про формування кримськотатарського батальйону.

«Були такі ситуації, коли люди приїжджали брати участь у блокаді з півострова. Коли були певні політичні заяви у 2015 році від керівництва країни про те, що буде створено добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана, який буде уведено до складу Збройних Сил України, однак на жаль, такого рішення до 2022 рок так і не було. Тому дійсно були люди, які повірили цим заявам, які приїжджали з Криму. Хотіли долучитися до «Аскеру», брали участь у блокаді, але через деякий час вимушені були повернутися на окуповану територію, оскільки вони фактично залишилися сам на сам із своїми проблемами», - зазначила експерт.

Нагадаємо, раніше в КРЦ повідомили, що починаючи з 2014 року зафіксовано щонайменше 41 затримання за звинуваченням в участі в добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана: 17– в окупованому Криму, 24 – на окупованій Херсонщині після 24 лютого 2022 року.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин