Асіф Алієв

Хадж в умовах війни. Як українським мусульманам здійснити священне паломництво?

mainnews-id
Згідно з Ісламом, віряни мають здійснити паломництво

З початком повномасштабної війни рф проти України чоловікам призовного віку виїжджати за межі країни заборонено через воєнний стан та загальну мобілізацію.

Згідно з Ісламом, віряни мають здійснити паломництво (Хадж), якщо на це є матеріальні можливості.

Що ж робити мусульманам України, які у складі Сил Оборони воюють з російським агресором, віддані своїй державі, але й дотримуються своєї релігії?

Голова Духовного управління мусульман України “Умма” Мурат Сулейманов схвально ставиться до того, аби військовим-мусульманам дозволили здійснити Хадж.

мурат сулейманов.jpg

«Якщо у чоловіка є дозвіл для перетину кордону або він має багато дітей, або він військовий, і йому дають три тижні відпустки, говорячи: “Будь ласка, їдь на Хадж” то це дуже добре», — заявив Сулейманов в коментарі QIRIM.News.

Він переконаний, що українські мусульмани, коли здійснюватимуть Хадж, насамперед молитимуться за Перемогу та мир в Україні.

Голова Асоціації мусульман України Сулейман Хайруллаєв зазначає, що для військових-мусульман Хадж не є обов'язковим.

хайруллаєв.jpg

«Оскільки в нашій країні триває війна, оголошена загальна мобілізація, війна наразі в активній фазі, і мусульмани в лавах Сил Оборони не можуть залишити свої бойові місця, то Хадж для них не є обов'язковим.

Через те, що (цивільні) мусульмани України (які підпадають під закон про загальну мобілізацію — прим.авт.) не можуть виїхати з країни, паломництво для них теж необов'язкове», — пояснив він.

Хайруллаєв додав: «Якщо у мусульманина все ж таки є законні можливості здійснити Хадж, то він може самостійно придбати путівку, яка коштує від 7 до 9 тисяч євро».

З ним погоджується і муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов.

айдер рустемов.jpg

Він радить придбати квиток за допомогою електронної платформи, яку розробило Міністерство Хаджу та Умру Саудівської Аравії.

«Духовне управління мусульман Криму наразі не займається оформленням поїздки в Хадж. Хто може на законних підставах виїхати з країни, а таких мусульман дуже мало, враховуючи всі фактори, можуть податися самостійно на паломництво через електронну платформу Nusuk», — розповів він.

Платформа https://refundhajj.nusuk.sa/ призначена для мусульман з країн Європи (зокрема, України), Північної та Південної Америки, Австралії та Нової Зеландії. Вона дозволяє самостійно оформити електронну візу, забронювати готель, авіаквитки. Словом, придбати повний пакет послуг для здійснення Хаджу.

Заради експерименту журналіст QIRIM.News зареєструвався на сайті, але платформа має свої недоліки. Вона довго завантажується і врешті, пройти верифікацію не вдається.

Ми також зателефонували до Посольства Саудівської Аравії, аби дізнатися, чи є ще якісь опції для здійснення Хаджу мусульманами України. Проте всі вказані номери телефонів дипломатичного корпусу не працюють.

Інформаційне агентство QIRIM.News буде і надалі стежити за ситуацією навколо Хаджу та інформувати читачів про це.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів