Ліна Тимошина

Херсонську активістку Ірину Горобцову окупанти звинуватили у «шпигунстві»

mainnews-id
Два роки її незаконно утримують в СІЗО Сімферополя

Проти активістки з Херсона, яку росіяни понад два роки тримають у Сімферопольському СІЗО №2, порушили кримінальне провадження за статтею про “шпигунство” (ст. 276 КК РФ).

Про це повідомляє видання ZMINA, з посиланням на координаторку управління проєктів Центру громадянських свобод (ЦГС) Наталію Ящук.

За словами Ящук, рф тисне на Україну, відкриваючи кримінальні справи проти незаконно викрадених цивільних осіб та фальсифікуючи їх. Як приклад, вона навела кейс бранки кремля Ірини Горобцової, яку росіяни утримували понад два роки в ув’язненні без будь-яких звинувачень.

«І ось нещодавно з’явилася справа щодо Ірини, рф звинувачує її у «шпигунстві». Що робила два роки рф з цією людиною? Де утримувала цю людину? В яких умовах вона перебувала? Цього ми не знаємо. Якщо навіть і знаємо, то дуже поверхнево. Тому ми вимагаємо і просимо міжнародну спільноту відкривати кримінальні справи за принципом ювенальної юрисдикції проти тих людей, які свавільно затримували або незаконно викрадали цивільних осіб», – зазначає представниця ЦГС.

Нагадаємо, Ірина Горобцова працювала інженеркою в одній з українських IT-компаній, але стала відомою завдяки своїм дописам у соцмережах про життя в окупації. Жінка публікувала фотографії з українською символікою.

За даними ZMINA, 11 травня 2022 року Ірина зробила останнє оновлення на сторінці у фейсбуці, опублікувавши пост з вимогою екстракції бійців “Азову”, заблокованих на заводі в Маріуполі. А 22 травня одразу кілька українських ЗМІ повідомили про затримання активістки з Херсона.

Жінку викрали в Херсоні 13 травня 2022 року, у її день народження. Під час обшуку вилучили всю техніку і мобільний телефон. Зв’язок з жінкою обірвався, а батьки вирішили звернутися до російських органів, які контролюють окуповану територію. Їм повідомили, що доньку відвезли до Криму.

Згодом адвокату Емілю Курбедінову стало відомо, що Горобцова перебуває в Сімферопольському СІЗО №2 і до неї нікого не пускають. Активістку тримають у повній ізоляції від зовнішнього світу. Також відомо, що її протягом двох місяців тримали в одиночній камері.

Фото: ZMINA

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)