Микола Шевчук

Як у КНУ імені Тараса Шевченка готують фахівців з кримськотатарської мови: деталі

mainnews-id
На даний момент кримськотатарську мову вивчають більше сорока студентів

Київський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ) став одним з центрів вивчення кримськотатарської мови на неокупованих росіянами територіях.

Зокрема, виконуюча обов'язки завідувача кафедри тюркології Ганна Спотар-Аяр та викладачка Сабріє Сластьон повідомили Qirim.news, що у 2014 році, одразу після окупації Криму, КНУ відкрив освітню програму (ОП) з кримськотатарської філології, метою якої є підтримка рідної мови кримських татар, популяризація її на усій території України для збереження серед самих кримських татар, враховуючи велику кількість переселенців з Криму, збереження культурної та національної ідентичності корінного народу.

Вони зазначили, що специфікою викладання було обрано методику викладання кримськотатарської як іноземної. На кафедрі тюркології протягом цих років зусиллями викладачів були створені відповідні програми дисциплін з кримськотатарської мови і літератури, а також перекладознавства.

При цьому, студенти на цій ОП вивчають як кримськотатарську, так і англійську мови. Але, на відміну від програм з кримськотатарської філології в інститутах, що працюють на окупованих територіях, тут викладають кримськотатарську як іноземну. Студенти починають її вивчати з першого курсу.

“Зміст програм на перших курсах складається з чотирьох аспектів: розмовна мова, аудіювання, читання та письмо. Акцент також ставиться на дисципліні перекладознавства - цей напрям є новітнім для кримськотатарської філології. До речі, дисципліни з практики усного перекладу викладаються у лінгафонних кабінетах, що дає можливість здобувачам освіти відчути себе майже в реальному робочому середовищі перекладачів”, - повідомила Ганна Спотар-Аяр.

На даний момент кримськотатарську мову вивчають більше сорока студентів. Випускники працюють викладачами, фахівцями у численних державних та приватних установах, міжнародних організаціях.

“Кафедра тюркології Київського національного університету стала не просто центром вивчення мови, а й справжнім осередком культурного простору, викладачі і студенти активно співпрацюють з громадськими, культурними, державними установами, зокрема, беруть активну участь у процесі розробки правопису кримськотатарської мови, є членами Національної комісії з питань кримськотатарської мови, доклали зусиль до розробки Корпусу кримськотатарської мови”, - підкреслила виконуюча обов'язки керівника кафедри.

За її словами, за даною ОП навчаються дві дівчини, кримські татарки. Також один випускник зараз вчиться на 3 курсі аспірантури в Інституті сходознавства Національної академії Наук (НАН) і одна випускниця навчається в КНУ на 4 курсі аспірантури.

Активно розвивається наука на кафедрі. Зокрема, у 2021 році Сабріє Сластьон захистила дисертацію з дослідження кримськотатарської літератури.

Справжньою гордістю кафедри є лінгафонні кабінети, в яких розташовані кабінки для практики синхронного перекладу, що дозволяє готувати висококваліфікованих фахівців.

Ще однією гордістю закладу є Центр кримськотатарської мови та літератури. Він був створений у 2016 році за сприяння Турецького агентства зі співробітництва та координації (ТІКА) Кабінету Міністрів Турецької Республіки з метою вдосконалення системи підготовки фахівців з кримськотатарської філології, покращення умов для науково-методичної роботи викладачів кримськотатарської секції, створення умов для самостійного вивчення кримськотатарської мови та літератури студентами університету та інших закладів вищої освіти України.

3e71030f-b46e-4c30-81e6-fa64e23eb8f4.jpg 6fc63793-ef7d-4278-9b27-5bb4351ab6ff.jpg 8fdb276d-f15d-4543-b641-51634e888395.jpg 719f2133-895f-40b9-bfde-ec28332836b0.jpg

У центрі є великий книжковий фонд, представлений навчально-методичними посібниками, підручниками, довідковими виданнями та художньою літературою кримськотатарською мовою.

На базі центру працює розмовний клуб, кінолекторій, проводяться симпозіуми та круглі столи з найактуальніших проблем кримськотатарської мови та літератури, фотовиставки, майстер-класи з кримськотатарської кухні, вишивки тощо.

Традиційними є літературні читання й поетичні вечори, присвячені вивченню творчості кримськотатарських і відомих тюркських письменників та поетів, зустрічі з кримськотатарськими науковцями, літераторами, митцями.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин