Асіф Алієв

Керченський міст: приречений на знищення

mainnews-id
Два роки тому Україна започаткувала перший удар по споруді російських окупантів

8 жовтня 2022 року Україна вперше завдала удар по Керченському мосту. Вранці того дня, о 06:07, на автомобільній частині мосту поблизу Таманського півострова вибухнула вантажівка.

Через вибух були знищені два прольоти дорожнього покриття мосту, а на залізничній гілці зайнялися сім цистерн з пальним. Полум'ям охопило товарний потяг.

1068 (1).jpg

Під час нічного звернення Президент України Володимир Зеленський заявив тоді, що майбутнє України, зокрема і в Криму, це майбутнє без окупантів.

«Сьогодні на території нашої держави був непоганий і здебільшого сонячний день. На жаль, у Криму було хмарно. Хоча й теж тепло.

Але хоч би якими не були хмари, українці знають, що робити. І знають, що наше майбутнє – сонячне. Це майбутнє без окупантів. На всій нашій території, зокрема, і в Криму», - наголосив він.

17 липня 2023 року стався другий вибух на мосту. Цього разу конструкція була атакована надводними безпілотними апаратами.

Пошкодження Керченського мосту насамперед помітно погіршить логістичне забезпечення російських військ на півдні України, оскільки він відіграє важливу логістичну роль для російської армії.

images (1).jpeg

Не секрет, що значне забезпечення російської армії на півдні України здійснювалося саме через міст. Знищення мосту також називають і ключем до деокупації  Криму.

Коли можна очікувати третього удару по мосту та чи можливе його повне знищення за допомогою ракет великої дальності — про це QIRIM.News запитали в українських експертів.

Оглядач Defence Express, капітан першого рангу Володимир Заболоцький нагадав, що Україна подала в Гаазький суд позов, аби росія розібрала Керченський міст.

«Він побудований на міжнародно визнаних водах України на території українського Криму. Це визнано з боку ООН, навіть  Китаєм, який визнає територіальну цілісність України, Угорщиною, яка також не визнає анексії Криму», - зауважив він.

1728314895704.jpg

Заболоцький впевнений, що Керченський міст потрібно знищувати, в цьому немає жодних сумнівів.

«Знищення має і політичне значення. Це путінська скрепа.

Інша справа, що росія починає занепадати. Це як принцип доміно — десь штовхнути і посиплеться решта. Першою доміношкою буде Крим, а першою доміношкою Криму стане Керченський міст», — заявив він.

Генерал-майор запасу СБУ, директор Агентства з реформування сектору безпеки Віктор Ягун також вважає, що Україна для знищення Керченського мосту використовує не тільки зброю.

Він розповів, чому важливим є звернення Києва до Гаазького суду.

«Більше уваги буде приділено юридичній концепції, щоб змусити росію самостійно демонтувати міст. Я розумію, що рф не буде прислуховуватися до суду, але сам факт буде говорити про багато чого», - наголосив Ягун.

При цьому, експерт зазначає: пошкодження мосту потребує багато зусиль.

183602_Yagun_youtube_47e33bbf33.jpeg

«У нас немає тієї ефективної зброї, яка б могла це зробити. Коли машина підірвалася (під час першого вибуху на Керченському мосту), вибухівки було еквівалентом 21 тонні.

Немає такого дрона чи ракети такої міцності. Навіть найпотужніша ракета важить 450 кг. Вона здатна зробити дірку в мості, але її можна забетонувати.

Треба підривати опору. Для цього необхідно фізично перебувати там, мати доступ», - заявив він.

На думку Ягуна, набагато ефективніше час від часу запускати дрони, які зупинять весь рух. Керченський міст — це логістичний ланцюжок, який можна перервати іншими шляхами, без підривів.

Це розуміють і росіяни. Москва проводить інженерні розробки, будує бонові загородження, баржі та здійснює інші роботи вздовж всієї протяжності Керченського мосту, аби ускладнити використання українських безпілотників.

За словами військового експерта Дмитра Снєгирьова, останні два тижні було зафіксовано передислокації в район мосту систем ППО, йдеться про «Панцир С1».

312398.jpg

«Вони знову встановлені на інженерних конструкціях — таких вишках, з метою захисту мосту від ударів українських безпілотників.

Росіяни також всерйоз розглядають використання Україною літаків-винищувачів F-16, які можуть використовувати крилаті ракети для ударів по Керченському мосту», — зауважив він.

Експерт зазначає, що хоча Керченський міст залишається ключовою логістичною складовою російської армії, після захоплення ворогом Вугледара окупанти мають можливість покращення логістики за допомогою залізничного транспорту.

Коли місто та його райони були під контролем української армії, використання панівних висот  давало можливість Силам оборони тримати під вогневим контролем з використанням ствольної артилерії ключову залізничну станцію Волноваха.

«Наразі можливість завдавати удари по цій ключовій залізничній станції - під питанням. Це дає можливість окупантам налагоджувати пряме залізничне сполучення тилових районів рф з окупованими українськими територіями та Кримом», - пояснив Снєгирьов.

Експерт зазначає, що знищення мосту має не тільки військове значення, а й ідеологічне та політичне, оскільки це символ присутності рф в окупованому Криму, сакральна споруда для російського диктатора путіна.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва

news-pic

QIRIM на межі знищення. Як легендарну газету переслідують окупанти

news-pic

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію

news-pic

Джамала витратить майже пів мільйона гривень на ноти «Qirim» для навчання музикантів

news-pic

Загарбники в Севастополі засудили місцевого мешканця до понад 20 років позбавлення волі за «зраду»