Асіф Алієв

Кримські спортсмени чекають на підтримку української держави

mainnews-id
При цьому, український півострів має величезну плеяду видатних спортсменів, відомих як в Україні, так і за її межами.

Після російської окупації Криму не було створено жодного органу, який би опікувався кримськими спортсменами.

При цьому, український півострів має величезну плеяду видатних спортсменів, відомих як в Україні, так і за її межами.

Це професійний боксер Олександр Усик, бронзова призерка Олімпійських ігор з художньої гімнастики Ганна Різатдінова, заслужений майстер спорту України, учасник Олімпійських ігор у Токіо Ленур Теміров, майстер спорту міжнародного класу Февзі Мамутов, молоді спортсмени: Ірфан Мірзоєв, Мустафа Аджиєв (греко-римська боротьба), Алі Дагли, Айдер Абдураімов (боксери) та інші.

Турбота про кримських спортсменів необхідна насамперед для того, аби створити всі необхідні умови для їхнього професійного розвитку.

Саме на цьому наполягає перший віце-президент Федерації спортивної боротьби Автономної Республіки Крим Імран Усеїнов. Він активно залучений до створення Департаменту молоді та спорту Криму, ідею якого обговорювали під час засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

імран усеїнов.jpg

«Всі кримчани, які брали участь в українських змаганнях, представляли інші регіони, Київ, Київську область і так далі. Коли буде створений цей департамент, кримчани представлятимуть Крим. Ми матимемо можливість створювати дитячо-юнацькі спортивні школи, школи вищої спортивної майстерності. Це буде і кадровий резерв з тренерів, які опікуватимуться саме кримськими спортсменами та витрачати свій ресурс на кримських спортсменів.

Коли спортсмен приходить до іншого регіону, він розраховує на ресурс того регіону, в якому перебуває. А тут спортсмен представлятиме свій регіон. Це ментально важливо», — пояснив Імран Усеїнов інформаційному агентству QIRIM.News.

За його словами, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила на необхідності вирішення питання кримських спортсменів.

Наразі триває робота над тим, як юридично та на базі чого створити майбутній департамент. По суті, він має стати аналогом обласних департаментів молоді та спорту.

кримьскі спортсмени.jpg

«Департамент також дає нам можливість надавати спортивні розряди спортсменам, тренерам. Офіційно їх представляти, створювати спортивні зали і будь-яку іншу спортивну інфраструктуру», — розповів Імран.

За словами Усеїнова, на материковій Україні постійно перебуває близько 15 кримчан-спортсменів. Вони прагнуть виступати в українському спорті, а державі треба опікуватися ними. Наприклад, є спортсмени, яким 15-16 років. Вони мешкають в Європі, але приїжджають в Україну на змагання.

Питання кримських спортсменів обговорювалось і під час їхньої зустрічі з Представництвом Президента в Автономній Республіці Крим.

Тоді сторони обговорили відновлення спорту як елементу реінтеграції тимчасово окупованого Криму, а також важливість створення спортивної управлінської інфраструктури, залучення та підтримки спортсменів.

На зустрічі з постійною Представницею Президента в Автономній Республіці Крим Тамілою Ташевою були присутні Ленур Теміров, Імран Усеїнов, Февзі Мамутов, а також провідний тренер збірної України з боротьби Віталій Волошин.

обговорення.webp

Заступниця Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Ольга Куришко заявила QIRIM.News, що наразі здійснюються великі напрацювання, які стосуються реінтеграції всіх тимчасово окупованих територій, зокрема, присвячені кримському спорту.

«Як ініціатори, ми порушували це питання для того, аби вивести його на більш широкий загал», — розповіла вона.

Куришко нагадала, що після тимчасової окупації Криму кримські міністерства, які були відповідальні за місцевий спорт, припинили свою діяльність і були інтегровані рф у правове поле держави-окупанта.

«Спорт побудований таким чином, що регіональних спортсменів представляють регіональні органи влади. У випадку з Кримом це республіканські органи влади.

Оскільки Крим був окупований одразу і весь, на території материкової України не було регіонального представництва у вигляді державного органу, який би здійснював комунікацію між спортсменами та загальноукраїнським Міністерством молоді і спорту», — зазначила вона.

ольга куришко2.jpg

Натомість спортсмени або покладалися на власні сили, або були залучені до спортивних змагань як внутрішньо переміщені особи.

«Для того, щоб інтегруватись у загальноспортивну систему на території України, спортсмен мав отримати довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО) і вже комунікувати з владою того регіону, куди він перемістився.

Але вже є запит від спортсменів і тренерського складу, що кримські спортсмени, незважаючи на те, мають вони довідку ВПО чи ні, хочуть представляти український Крим, хочуть мати державну підтримку», — наголосила вона.

Реагуючи на цей запит, Представництво Президента в Автономній Республіці Крим почало роботу та комунікацію з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій щодо інтеграції кримських спортсменів у загальноукраїнську спортивну площину.

Голова Меджлісу кримських татар, депутат попередніх скликань Рефат Чубаров заявив QIRM.News, що створення органу, який опікуватиметься кримськими спортсменами, відкриває їм дорогу для реалізації себе у складі українських збірних команд.

Він нагадав, що в Криму є молоді спортсмени серед кримських татар та українців, які захоплюються спортом, займаються спортом і на певному етапі потребують підтримки, аби реалізували свої здібності.

«Тут дуже важливо, щоб вони свої професійні здібності реалізували не у складі спортивних команд країни-агресора, а максимально долучалися до українського спорту.

Отже, має бути загальна координація всіх тих потенційних молодих спортсменів, які досягають успіхів у юнацькому віці, а також координація з їхніми тренерами.

У нас є чимало позитивних прикладів, коли кримські спортсмени демонстрували свою майстерність у складі українських збірних команд. Це стосується боксу, боротьби та інших видів спорту», — наголосив Чубаров.

Чубаров.jpg

Голова Меджлісу впевнений, що звільнення Криму відбудеться незабаром, проте спортсмени не можуть чекати декілька років і лише після звільнення Криму почати виступати у складі української команди.

«Специфіка спортивної діяльності полягає в тому, що треба весь час займатися підготовкою до змагань, виступати на них, перемагати. Тобто, реалізуватися як спортсмени. Саме тому така структура (як, скажімо, департамент молоді та спорту Криму) відкриває дорогу представникам кримської молоді, які пов’язують себе зі спортом, допомагає їм реалізовуватися в якості українських спортсменів у складі українських збірних команд», — підкреслив він.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин