Микола Шевчук

Кулеба пояснив, за яких умов у Чорноморському регіоні настане мир і стабільність

mainnews-id
Він акцентував увагу на тому, що росія не може бути партнером у вирішенні проблем, бо «росія і є проблемою»

Лише з приєднанням до НАТО України і Грузії в Чорноморському регіоні буде мир, стабільність та економічний розвиток.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час Другої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи у столиці Болгарії Софії.

«Ми всі хочемо бачити Чорне море зоною безпеки, миру, торгівлі та економічного розвитку: Болгарія, Грузія, Румунія, Туреччина та Україна. На жаль, одна з країн нашого регіону — росія — розглядає його, як місце для імперських амбіцій та війни. Понад 10 років москва підриває безпеку судноплавства і навколишнього середовища в Чорноморському регіоні. Саме тому критично важливо зберігати єдність у підтримці України. Агресивна війна росії проти України довела, що безпека нашого регіону є неподільною. Лише поразка росії та повне відновлення суверенітету та територіальної цілісності України принесе в Чорноморський регіон безпеку, стабільність, перспективу потужного економічного розвитку. Україна може досягти такого результату за умови достатньої підтримки», — сказав чиновник.

Він закликав партнерів наблизити цей момент, терміново надавши необхідні додаткові системи «Patriot» та інші сучасні системи протиповітряної оборони, зброю і боєприпаси.

«Користуючись нагодою, щиро закликаю всіх наших партнерів до неординарних і справедливих кроків. Ця війна не повинна і не може бути нормалізована. Українська протиповітряна оборона захищає не лише українське небо від російського повітряного терору, а також захищає сусідні Молдову, Румунію та Польщу від вторгнення ракет та безпілотників у їхній повітряний простір. Захищає й інші європейські країни від можливості перекидання агресії на їхню територію. Таким чином, є сенс зміцнити українську протиповітряну оборону, а разом з тим і глобальну стабільність», - сказав Кулеба.

Окремо він акцентував увагу на тому, що росія не може бути партнером у вирішенні проблем, бо «росія і є проблемою».

«Історія з експортом українського зерна яскраво це ілюструє. Спочатку москва створила проблему, розпочавши вторгнення і заблокувавши порти, ціни на продукти харчування у світі одразу зросли, сотні мільйонів людей опинилися під загрозою голоду. Тоді всі звернулися до росії з проханням зняти блокаду і дозволити вивозити українське зерно. Зрештою, росія приєдналася до чорноморської зернової ініціативи, але навіть тоді вона перешкоджала її функціонуванню і врешті-решт зірвала угоду. Дії України в цьому випадку були чудовим прикладом того, як треба поводитися з росією. Ми не питали дозволу москви і не обговорювали з росією, як вирішувати проблеми, які вона створила. Натомість Україна знищила значну частину російського чорноморського флоту з допомогою морських безпілотників, відтіснила його до східних берегів, звільнила острів Зміїний, разом з партнерами посилила протиповітряну оборону і відновила експорт зерна. Як наслідок, ціни на продовольство в усьому світі під контролем. Українські фермери та іноземні партнери можуть впевнено торгувати, а українська економка виграє. Саме так потрібно вирішувати будь-які проблеми, спричинені росіє», — сказав Кулеба.

Він підкреслив, що росія може звинувачувати тільки себе у тому, що з нею ніхто не хоче працювати.

_«У москви було багато можливостей для діалогу перед тим, як вона здійснила вторгнення в Україну та Грузію. Вона обрала агресію, терор і шантаж замість співпраці. Сьогодні немає іншої мови, яку б розуміла москва, крім мови сили. Це те, що москва поважає. Все інше сприймається як слабкість», — підкреслив голова українського МЗС і закликав зміцнювати безпеку, не вгадуючи позицію росії. _

Окремо він вказав на те, що Чорне море має стати морем НАТО. Лише з приєднанням до альянсу України і Грузії, на його думку, в регіоні запанує мир, стабільність та економічний розвиток.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)