Ліна Тимошина

Лубінець закликав міжнародну спільноту посилити тиск на росію для звільнення незрячого політв'язня Сізікова

mainnews-id
Окупанти вивезли його у невідомому напрямку

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту посилити тиск на росію з вимогою негайного звільнення незрячого політв’язня Олександра Сізікова, а також усіх незаконно утримуваних українців на території тимчасово окупованого Криму та рф.

Про це Омбудсмен написав у Telegram.

Окупанти вивезли політв'язня Олександра Сізікова, який має інвалідність першої групи за зором у невідомому напрямку. Також йому залишили в силі вирок — 17 років ув'язнення.

За словами Лубінця, згідно з постановою уряду рф про медичний огляд підозрюваних та перелік важких захворювань, що перешкоджають утриманню під вартою, хвороби, що супроводжуються повною сліпотою, входять до такого списку.

«Навіть за російським законодавством Олександр Сізіков має бути звільнений від відбування цього покарання. Однак Сізіков визнаний таким, який може відбувати покарання у виправній установі. Дії російських силовиків проти особи з інвалідністю порушують основоположні права людини, зокрема, право на справедливий суд і захист», - заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Олександра Сізікова, який повністю втратив зір після ДТП, затримали під час масових обшуків в окупованому Криму 7 липня 2020 року. Тоді його помістили під домашній арешт.

Нагадаємо, Апеляційний військовий суд у власисі залишив без змін вирок кримським мусульманам у справі «четвертої Бахчисарайської групи» Хізб ут-Тахрір. Судді залишили чинним рішення Південного окружного військового суду в ростові-на-Дону — 12 років позбавлення волі Аліму Суф'янову та Сейрану Хайрединову, 17 років позбавлення волі Олександру Сізікову з інвалідністю по зору.

Фото: Кримська солідарність

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин