Асіф Алієв

Окупація Криму, злочини росії та права кримських татар, - Джемілєв виступив на засіданні Європарламенту

mainnews-id
Лідер кримськотатарського народу висловив подяку Європарламенту та ПАРЄ за численні резолюції, які засуджують окупацію Криму

14 листопада лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв через відеозв'язок виступив на засіданні Європарламенту, присвяченого антирадянським дисидентам.

Джемілєв розповів, що після розпаду комуністичного блоку та Радянського Союзу, здобуття багатьма народами своєї незалежності, багато хто думав, що хребет тоталітаризму остаточно зламаний і далі народи цих країн займатимуться лише зміцненням та розвитком демократії у своїх країнах.

«Але так не вийшло. 2000 року в росії з'явився новий цар, який розпад Радянського Союзу назвав великою катастрофою і став, за його власним висловом, збирачем російських земель", - сказав Джемілєв.

Він розповів про кривавий геноцид чеченського народу, вторгнення до Грузії військ росії, відторгнення частини Молдови та багато інших злочинів російського режиму, які залишилися без належної відсічі з боку світової спільноти.

«Найбільш мерзенним був неспровокований напад на Україну, відторгнення Криму та Донбасу та нарешті повномасштабне вторгнення російських військ у лютому 2022 року, під час якого було окуповано нові українські території.

«Правда, понад 50% раніше окупованих територій вже звільнено Україною, проте під окупацією ще залишається 18% усієї території України. Це понад 180 тисяч кв. км, які оголошено територією російської федерації", - нагадав він.

Джемілєв розповів, що загальна кількість убитих у війні визначається сотнями тисяч, а матеріальні збитки, завдані Україні, становлять сотні мільярдів.

«За даними української розвідки, близько 20 тисяч дітей незаконно перевезено до росії для того, щоб їх зомбувати. Саме за цей злочин Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна”, – нагадав нардеп.

Мустафа Джемілєв також розповів про історію окупації Криму, починаючи з часів російської імперії, про репресії проти кримських татар та депортацію 18 травня 1944 року.

За його словами, Україна, після здобуття незалежності, сприяла поверненню кримських татар на свою батьківщину, проте водночас мала вжити більш ефективних заходів для якнайшвидшого повернення корінного народу Криму та відновлення законних його прав.

«Повертаючись на батьківщину, кримські татари не вимагали виселяти людей, які зайняли їхні будинки, вони хотіли землю для того, щоб облаштуватися на своїй рідній землі», - зазначив він.

Говорячи про Крим у складі незалежної України, він вказав на те, що повнота влади там опинилася в руках російських шовіністів та російських спецслужб, а кримські татари на своїй батьківщині стали найбільш дискримінованою частиною населення автономії.

«У структурах влади представництво кримських татар не перевищувало 1,5-2%, тоді як у самому Криму вони становили 13% населення», - нагадав він.

Ставлення України до кримських татар змінилося після Революції Гідності та окупації Криму.

Джемілєв розповів, що Україна приєдналася до декларації ООН про права корінних народів, ухвалила кілька законів, спрямованих на відновлення прав корінного народу Криму, серед яких визнання Меджлісу та Курултаю представницьким органом кримськотатарського народу.

«Для нас важливим є ухвалення закону про корінні народи. Цей закон дозволяє перетворити нинішню автономію на національно-територіальну автономію кримськотатарського народу на основі права корінного народу на самовизначення», - сказав він.

Лідер кримськотатарського народу висловив подяку Європарламенту та ПАРЄ за численні резолюції, які засуджують окупацію Криму росією та відновлення законних прав корінного народу Криму.

"Європарламент закликає Україну ухвалити закони про корінні народи, про статус корінного народу та про внесення поправок до Конституції України з метою визнання національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на території Криму", - сказав він.

Джемілєв закликав росіян, які оселилися в Криму після окупації, залишити український півострів.

Наприкінці промови він подякував Європарламенту за те, що всі ці роки відстежував ситуацію в Криму загалом та становище окупованих територій України і корінного кримськотатарського народу, зокрема.

"Дуже сподіваюся, що всі окуповані території будуть звільнені і Європарламент та всі демократичні спільноти підтримуватимуть нашу країну у її боротьбі за свої права", - підсумував Мустафа Джемілєв.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Абсолютно нормально — не співчувати», - Чубаров про загибель президента Ірану

news-pic

Окупанти катують бранця Рустема Османова, — Лубінець

news-pic

У ВМС заявляють про знищення тральщика окупантів «Ковровец» та можливе ураження ракетоносця «Циклон»

news-pic

Український боксер з Криму Олександр Усик став абсолютним чемпіона світу в надважкій вазі

news-pic

Активісти у Києві організували показ документального фільму про Депортацію кримських татар

news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров