Микола Шевчук

Навіщо окупанти роздають активістам в Криму застереження: коментар правозахисниці Лутфіє Зудієвої

mainnews-id
Загарбники продовжують здійснювати репресії проти активістів на півострові

Окупанти, роздаючи правозахисникам в Криму застереження, намагаються залякати їх, аби ті припинили свою публічну діяльність.

Про це повідомила правозахисниця Лутфіє Зудієва в коментарі QIRIM.News.

«Вчора чотири кримських правозахисники, серед яких троє юристів, отримали застереження про недопустимість порушення законодавства, антисуспільної поведінки. Це звучить якось абсурдно, коли йдеться про юристів, про те, аби вони не брали участі та не організовували несанкціоновані заходи. Всі вони вважають, що ці застереження незаконні і не мають під собою жодного підґрунтя. Ніхто не пояснив, які оперативні дані є у співробітників «поліції», котрі заявили, що правозахисникам необхідно винести застереження», - зазначила вона.

Що стосується самої Зудієвої, до якої приходив «оперуповноважений з карного розшуку», то вона підкреслила, що це було не застереження.

«Прийшов «оперуповноважений з карного розшуку». Але прийшов він за дорученням Центру «Е». Він так і сказав, що я прийшов за дорученням і моє завдання вас опитати. Я відмовилася від опитування. Поруч зі мною не було адвоката і я не знала, з якою метою проводиться це опитування «співробітником карного розшуку». І, користуючись своїм законним правом, я відмовилася. Я пов’язую це з тиском, який почався не цьогоріч, не в лютому, коли вони прийшли з обшуком, а ще раніше — протягом багатьох років. І я сприймаю це як форму залякування, яке вони практикують проти адвокатів, журналістів, правозахисників з метою тиску. Вони намагаються зробити так, аби люди припинили висвітлювати проблему переслідувань в Криму, якщо йдеться про журналістів. Або щоб припинили брати участь у судових процесах, надавати юридичну допомогу політичним бранцям, якщо йдеться про адвокатів. Або приходити до будівель «судів» підтримувати бранців, якщо йдеться про активістів», — зазначила Зудієва.

Також вона зауважила, що в кожному районі Криму є спеціальні списки, куди окупанти вносять інформацію про активістів.

«Періодично цих людей «відпрацьовують»: їм виносять застереження, відкривають кримінальні справи. І ці списки не публічні. Але мені трапився на очі один з таких списків, коли у 2020 році намагалися оскаржити чергове застереження, яке мені принесли. І вже під час судового процесу я звернулася з позовом до «суду», намагаючись довести, що ці застереження незаконні. А представник «мвс» долучив до матеріалів справи внутрішній наказ від «мвс» Криму, де містився цей список по Джанкойському району і питання, які необхідно було вивчити і зібрати в якості досьє на кожну людину у списку. Там були різні дані, але всі вони стосувалися персональної інформації: яким інтернет-провайдером користується людина, який у неї транспортний засіб, соціальні стосунки, конфлікти з сусідами, захоплення тощо», — підкреслила Зудієва.

За її словами, в списку, який вона бачила у 2020 році, були виключно кримські татари з різними релігійними і політичними поглядами. Зокрема, там були люди, пов’язані з діяльністю Меджлісу кримськотатарського народу, ті, хто позиціонує себе активістами «Кримської солідарності», а також особи, не пов’язані ні з ким, які самостійно ведуть публічну правозахисну діяльність.

Поки готувався матеріал, до Зудієвої прийшли ще раз. Цього разу окупанти принесли застереження.

1зудієва.jpg

photo_5319203433321980680_y.jpg

Раніше так званий оперуповноважений Джанкойського відділу карного розшуку, молодший лейтенант «поліції» Варфоломєєв спробував провести опитування правозахисниці та журналістки Лутфіє Зудієвої на вимогу Центру «Е».

Також окупанти з мвс у Сімферопольському районі вручили кримськотатарському правозахиснику та юристу Назиму Шейхмамбетову застереження про «неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів та правопорушень, а також про неприпустимість продовження антигромадської поведінки». Крім того, загарбники вручили застереження про неприпустимість «порушення закону» громадському захиснику та активісту з Судака Сеїт-Осману Каралієву.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів