Ліна Тимошина

Незаконні призов і мобілізація кримчан: до яких методів вдаються окупанти та як не потрапити до лав армії рф

mainnews-id
У рамках 20-ї незаконної примусової призовної кампанії росіяни планують призвати до лав своєї армії щонайменше 3 тисячі кримчан

У рамках 20-ї незаконної примусової призовної кампанії росіяни планують призвати до лав своєї армії щонайменше 3 тисячі кримчан. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що російська федерація такими діями грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання. І закликали громадян на окупованих територіях уникати такого «призову». Про те, як це зробити, як росіяни заманюють мешканців Криму вступати до лав окупаційної армії та чи триває у Криму прихована мобілізація - QIRIM.News поспілкувалися з експерткою Кримської правозахисної групи Іриною Сєдовою та головою правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендером Барієвим.

З 1 жовтня в росії стартував осінній призов до армії. Відповідний указ підписав російський диктатор путін. До 31 грудня росіяни планують призвати 133 тисячі строковиків. Їхня призовна кампанія незаконно розповсюджується й на окуповані території України, зокрема, окупований Крим. На півострові це вже 20-та незаконна примусова призовна кампанія.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з примусовою мобілізацією українських громадян до російських збройних формувань на тимчасово окупованих територіях України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, у рамках так званого «осіннього призову».

У МЗС наголосили, що здійснюючи так званий «призов» на цих територіях, російська федерація грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема, за Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни. Відповідно до неї, державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

«Закликаємо громадян України на тимчасово окупованих територіях всіляко уникати такого «призову», а осіб, які будуть примусово долучені до армії держави-агресора, за першої нагоди залишати такі підрозділи та повертатись на територію України чи виїжджати до третіх країн», - йдеться у заяві МЗС.

Експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова у коментарі QIRIM.News назвала призовну кампанію росіян на окупованих територіях воєнним злочином і розповіла, як уникнути такого призову.

«Для того, щоб не служити в армії окупанта, не треба попадатися на очі, бажано виїхати звідси. Якщо немає можливості виїхати, зробити так, щоб при першій нагоді, якщо вас вже забрали в армію і кинули на передову, здатися у полон. Люди, яких примусово призвали на окупованих територіях в армію окупаційної держави, вважаються жертвами воєнного злочину», - наголосила Сєдова.

За словами правозахисниці, тих, хто «ухиляється від призову», окупанти в Криму продовжують карати, притягаючи до відповідальності. Однак за останній рік окупанти засекретили цю інформацію.

«Раніше на сайтах «судів» публікували «судові рішення» і було видно масштаби переслідувань. (…) Ми фіксували 50-80 рішень щомісяця, зараз менше. Але думаю, така сама тенденція і зберігається, на жаль. Таким чином, вони намагаються залякати людей», - пояснила Сєдова.

Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв у коментарі QIRIM.News повідомив, що у рамках незаконної призовної кампанії окупанти можуть призвати щонайменше 3 тисячі кримчан.

За його словами, попри те, що окупанти заявляють, що строковики нібито залишаються на території Криму, для них це теж небезпечно.

«Не перебуваючи на лінії фронту, вони все одно перебувають і обслуговують російські військові об'єкти на території Криму, обслуговують російські логістичні об'єкти. Зокрема, їх призивають і до Чорноморського флоту рф. І коли відбуваються якісь удари Сил оборони України, вони стають учасниками цих процесів, і можуть стати «двохсотими» чи «трьохсотими», - зазначив Барієв.

Правозахисник розповів, що представники корінного кримськотатарського народу не беруть активної участі у так званому «сво», не підписують контрактів.

«Але питання зі строковиками дуже болюче, бо тут ніхто не запитує. Забирають молоду людину і вона змушена проходити строкову службу. І є випадки, коли й представники корінного кримськотатарського народу, строковики, були поранені або загинули. Коли, наприклад, були удари по крейсеру «Москва», коли були удари в Красногвардійському районі, Октябрському районі, там багато строковиків зникло безвісти», - нагадав він.

Крім того, Барієв розповів, що в окупованому Криму триває прихована мобілізація до лав армії рф. Зокрема, на території півострова в людних місцях працюють мобільні мобілізаційні групи, які закликають кримчан підписувати контракт.

«Для того, щоб мобілізувалися, пропонують земельні ділянки, обіцяють, що одразу підвищать виплати тим, хто підпише контракт. Таким чином намагаються залучити людей, щоб вони брали участь у війні проти України», - зазначив правозахисник.

Про так звану приховану мобілізацію в Криму розповіла й Ірина Сєдова.

«До нас надходить інформація, що з'являються, наприклад, у місцях позбавлення волі і тиснуть на в'язнів, аби вони вступали на контракт. Плюс вони рекламують з усіх майданчиків, з кожної «праски» у них лунає, що треба йти служити та обіцяють гроші тим, хто піде на контракт. Це теж є складовою воєнного злочину», - наголосила правозахисниця.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин