Микола Шевчук

Окупанти відправили трьох бранців із Джанкою на примусову "судово-психіатричну експертизу"

mainnews-id
Адвокат вважає це способом тиску на заарештованих у політично мотивованих кримінальних справах

Кримськотатарських політв'язнів із Джанкоя Енвера Халіллаєва, активіста Арсена Кашка та імама мечеті в селі Лобаново Вахіда Мустафаєва загарбники відправили на примусову судово-психіатричну експертизу до республіканської клінічної психіатричної лікарні у Сімферополі.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, цитує «Кримська солідарність».

За його словами, психіатрична експертиза «не є обов'язковою процедурою для цієї категорії справ відповідно до кримінально-процесуального законодавства». Він вважає це способом тиску на заарештованих у політично мотивованих кримінальних справах.

«По-перше, це обумовлено тим, що фсб у справах з тероризму намагається максимально «впихнути» все, що можна, зокрема такі експертизи — через брак якихось залізних доказів вини наших підзахисних. По-друге, це такий підхід, може хтось захоче «косити» під божевільного, хоча ніколи таких приводів не було. По-третє, це небезпечна тенденція. Сьогодні це просто «накат» практики поміщення людей без законних підстав до психіатричної лікарні, а завтра ніхто не застрахований від застосування медичних препаратів», — вважає захисник.

Нагадаємо, вранці 5 березня у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму окупанти провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня суд обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО №2.

Всіх заарештованих обвинувачують в участі у забороненій на території рф ісламській партії «Хізб ут-Тахрір». Багато із затриманих — батьки у багатодітних сім'ях. Ісламську політичну партію «Хізб ут-Тахрір» було визнано терористичною 14 лютого 2003 року Верховним судом рф у закритому судовому засіданні. При цьому на території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин