Микола Шевчук

Після того, як батька затримали, я вирішив для себе, що буду навчатися на юриста: історія сина бранця кремля і волонтера Шейхіслямова

mainnews-id
Чоловік, батько якого вже понад шість місяців перебуває в СІЗО, активно волонтерить на Одещині

Ільяс Шейхіслямов – кримський татарин, волонтер з Одеси, який активно допомагає українським воїнам.

На момент початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році він був студентом теологічного факультету університету в турецькому місті Конья.

Юнак прийняв рішення поїхати в Україну волонтерити, хоча викладачі всіляко відмовляли його.

«Мені викладачі говорили, що в Україну їхати не можна, там війна, тебе там вб’ють. У Туреччині багато хто думав, що Україну захоплять, якщо не за два-три тижні, то до кінця року. Потім почали вважати, що захоплять до кінця 2023 року. Тобто, в Туреччині за мене хвилювалися. Казали, що чимало студентів з Ємену та інших країн поїхали у свої держави, де війна, і не повернулися. Вони мені говорили, що не хочуть втрачати такого студента, як я. Але я відповів, що повинен їхати. І поїхав», - загадує Шейхіслямов.

За словами Ільяса, по дорозі з Кишинева до Одеси він був єдиним чоловіком в автобусі.

«Це наша війна: кримчан, кримських татар, бо наш Крим окупований. Це наша батьківщина, наша вітчизна», - зазначив активіст.

В Одесі він активно волонтерив, брав участь у різноманітних заходах. А з громадською організацією «Кримські татари Одещини» допомагав українським військовим.

А 5 березня цього року Шейхіслямов отримав страшну звістку – російські окупанти рано-вранці вдерлися до його будинку в селі Пахарівка Джанкойського району та забрали його батька Алі Мамутова.

«Останній раз я був у Криму в 2021 році. Після цього я в Криму не був, бо навчався в Туреччині… Того дня, 5 березня, я прокинувся, щоб іти на роботу. І побачив повідомлення від молодшого брата, що батька забрали», - розповідає Ільяс.

d25633c9b5229955.jpg

Алі Мамутов з дружиною

За його словами, окупанти прийшли близько 4-ї чи 5-ї ранку.

«Зайшли спершу в кімнату молодшого брата з автоматами, ліхтариком в очі посвітили, потім зайшли до кімнати батьків», - згадує син Мамутова.

Загарбники підкинули під матрас матері книги «Халіфат» і журнал «Аль-Ваъй» ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір.

Чоловік подумав спершу, що батька забрали через нього, через його волонтерство. Однак згодом, проаналізувавши затримання інших чоловіків, які не мали родичів-активістів, дійшов висновку, що причина затримання інша.

«Я думаю, це через те, що мій батько ніколи не був лояльним до рф. Він до російської влади не міг бути лояльним, бо він людина з мізками, він розумів, що чуже брати не можна», — розповів Шейхіслямов і додав, що в родині розуміли, що вторгнення росіян і анексія півострова 2014 році є «незаконною і неправильною».

На цей час бранець Мамутов перебуває в СІЗО-2 Сімферополя. Родині вдається спілкуватися з ним через російський додаток «Зонателеком». За словами активіста, через додаток можна писати листи, заплативши за відправлення і за те, аби людина в ув’язненні могла прочитати й надіслати відповідь. А особа, яка перебуває в СІЗО, пише відповідь від руки, після чого лист сканують і надсилають родичам.

«Минулого тижня окупанти дозволили бачитися з батьком протягом кількох годин. Це був сюрприз для мене. Родичі змогли побачити його. Виявляється, найімовірніше, до кінця року батька перевезуть до ростова-на-дону», - зазначив Шейхіслямов

Окупанти обвинувачують Мамутова за статтею 205.5 кк рф - створення або участь у терористичному угрупованні.

«Я колись хотів навчатися на юриста, потім це бажання почало зникати, коли я вступив на теологічний. Але після того, як батька затримали, я вирішив для себе, що буду навчатися на юриста. І цього року я вступив до київського вишу», - розповів Ільяс.

Нагадаємо, в окупованому Криму 5 березня відбулась хвиля масових обшуків у домівках кримських татар. Зокрема, у Бахчисарайському районі з четвертої ранку проходили обшуки в будинках кримських татар-мусульман, активістів "Кримської солідарності" - Люманова Мемета, Рустема Османова, Азіза Азізова, Мустафи Абдураманова. Усі четверо раніше затримувалися окупантами та притягувалися до адміністративної відповідальності.

Також обшуки пройшли у релігійних діячів та активістів у Джанкойському районі. Так, у селі Лобаново обшук відбувся у колишнього імама Ремзі Куртнезірова та у діючого імама Ваіта Мустафаєва. Також обшуки були в інших мусульман району – Алі Мамутова, Арсена Кашки та Енвера Халілаєва.

Загарбники звинуватили чоловіків в участі в ісламській політичній партії Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в рф, однак легально діє в багатьох країнах.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин