Асіф Алієв

Попри перешкоди та застереження. Як активісти в окупованому Криму готуються до 18 травня

mainnews-id
Як і щороку, цьогоріч представники кримськотатарського народу, ветерани та активісти національного руху, члени Курултаю, Меджлісу кримських татар готуються взяти участь у акціях, присвячених Дню пам‘яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня 1944 року

Про те, які заходи плануються на окупованому півострові та які труднощі виникають у кримських татар, ексклюзивно для QIRIM.News розповів з Криму головний редактор газети Qırım Бекір Мамутов.

 Він зазначив, що активісти планують 18 травня вшанувати пам’ять жертв депортації біля так званого Кримського Федерального університету та відвідати в Салгірському парку монумент пам'яті жертв депортації кримських татар.

бекір мамутов.png

«18 травня жертви депортації будуть розповідати про ті події. Плануються їхні виступи. Ми б хотіли також прийти до монумента, розташованого на території сімферопольського вокзалу. Та ремонтні роботи там ще не завершені і монумент не повернули на місце.

 В наших планах здійснити сходження на Чатир-даг до вершин Ангар-Бурун та Еклізі-Бурун. У сходженні братимуть участь представники як старшого, так і молодшого покоління. Звісно, це буде присвячено пам’яті жертв депортації.

 Також, за традицією, кримські татари покладуть квіти біля пам'ятників, меморіальних дошок, на честь 18 травня 1944 року», — зазначив він.

Як на 75-ті роковини депортації, так і цього разу, активні представники кримськотатарського народу готують звернення, які планують опублікувати та поширити у своїх медіаресурсах.

чатир даг2.png

 15 травня вийде черговий випуск газеті QIRIM, який буде присвячений цьому трагічному дню в історії кримськотатарського народу.

 Проте щороку російська влада створює перешкоди для проведення поминальних заходів.

 Бекір Мамутов не виключає, що хвиля роздачі застережень, які отримали кримськотатарські активісти та адвокати минулого тижня, може мати продовження і зараз.

 «Влада забороняє збиратися групами понад 20 людей. Торік поліція перешкоджала нам збиратися в такій кількості, але ми, маючи терпіння, намагалися пояснити їм, що, наприклад, на 9 травня правоохоронці чомусь не заважають масовим скупченням людей», — сказав він.

Мамутов наголосив, що кримськотатарські активісти не беруть участі в офіційних заходах, які проводить місцева «влада», і згадав, як раніше (до окупації Криму — прим. авт.) на великій площі Сімферополя щороку 18 травня українська влада не перешкоджала збиратися  десяткам тисяч людей.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин