Ліна Тимошина

«Потужний сигнал підтримки», — Ташева підсумувала результати Чорноморської безпекової конференції

mainnews-id
США і НАТО працюють над розробкою комплексної Чорноморської стратегії

Головний результат Другої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи, що проходила у Софії – це демонстрація підтримки України діями.

Про це заявила Представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева у коментарі QIRIM.News.

За її словами, Друга Чорноморська безпекова конференція — продовження спільних зусиль із забезпечення підтримки України, залучення світу до обговорення ситуації в Чорноморсько-Азовському регіоні та Криму.

«Сама ця подія, зокрема, і присутність учасників з 43 держав і 9 міжнародних організацій — потужний сигнал підтримки з боку міжнародної спільноти», — заявила Ташева.

На жаль, у 2014 році Україна не отримала такої підтримки та реакції на окупацію Криму, проте зараз — розширюються контакти, є більше обіцянок та зобов’язань, все жвавіше обговорення важливих для України питань, зокрема, і теми окупованих територій, Криму на таких майданчиках.

«Тобто, головний результат — демонстрація цієї підтримки. І це не просто слова, це демонстрація діями та реальною допомогою. Болгарія, Велика Британія та інші країни залишаються з нами та готові продовжувати підтримку», — наголосила Представниця президента в АРК.

Звісно, зауважила вона, не варто знецінювати платформу як майданчик для дискусії. Обмін думками, зокрема, експертними, залучення різних організацій і міністерств — все це має велику цінність, адже створює підґрунтя для посилення підтримки, визначення цілей і пріоритетів.

«Ми багато почули про успіхи України у стабілізації ситуації в Чорному морі. І тут важливо зазначити ключову думку — Україні вдалося пошкодити третину російського чорноморського флоту, навіть не маючи власного флоту. Цей успіх нашої країни має дві складові — мужність та вміння українських Збройних Сил, а також зброя та підтримка, яку надали країни Заходу», — зазначила Ташева.

Говорячи про важливі меседжі, які почула Україна в контексті Чорноморської безпеки і питань Криму, Ташева зауважила, що представники міжнародної спільноти порушили питання щодо того, як російська збройна агресія впливає на глобальну продовольчу безпеку, безпеку судноплавства у Чорноморському регіоні та екологічну ситуацію.

«Важливими були тези, що Чорне море має стати морем НАТО, миру та стабільності», — підкреслила вона.

Міністр оборони Республіки Болгарія повідомив, що країна створила робочу групу, яка буде займатися безпекою в Чорноморському регіоні. Він наголосив, що росія однозначно являє загрозу для колективної безпеки, а російський флот та його провокативні дії проти мирних кораблів у Чорному морі являють собою ризик для багатьох країн.

«Воєнні дії заважають експорту українського продовольства через болгарську економічну зону. Морські міни впливають на шляхи економічного постачання в Чорноморському регіоні, ці міни являють небезпеку для морських портів, водної інфраструктури. І на це потрібно реагувати», - констатувала Представниця президента.

Цікавими, на її думку, були тези про зусилля країн допомагати Україні розбудовувати свій флот. Про це сказав Державний міністр Міністерства оборони Великої Британії. І додав, що коаліція морських сил і засобів буде допомагати Україні розбудовувати свій флот у майбутньому, який доповнюватиме сили НАТО.

«Ціль — закласти основи для безпеки та допомогти Україні стати потужним гравцем на цьому ринку та забезпечити безпеку у регіоні», — сказала Ташева.

Міжнародні партнери дійшли висновку, що Україна ефективно скористалася можливістю і обмежила свободу пересування російського чорноморського флоту за допомогою безпілотників і ракет.

«Успіх у тому, щоб не дати росії залучити свій військовий потенціал у тимчасово окупованому Криму – російському центрі тяжіння в Чорному морі – є ключем до припинення безперервних ракетних і безпілотних атак на українське населення», - наголосила вона.

Після дискусій та обговорень, партнери дійшли висновку, що Чорноморська безпекова конференція залишається ефективним майданчиком не лише для обміну думок, але й для напрацювання конкретних, спільних потужних кроків з підтримки України, зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні та за його межами.

Відповідаючи на запитання, чи має світ план дій для забезпечення безпеки у Чорноморському регіоні, Ташева відповіла, що обговорення української Формули миру було одним з ключових питань під час конференції. Це — центральне безпекове бачення стабільності в регіоні, яке підтримують і наші союзники, світова спільнота.

«Однак це не єдине рішення, зокрема, США, НАТО працюють над розробкою комплексної Чорноморської стратегії. Загальний консенсус щодо безпеки — послаблення російської загрози у Чорному морі та унеможливлення її відновлення в майбутньому», - резюмувала Представниця президента.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)