Ліна Тимошина

Правозахисники закликали депутатів ухвалити законопроєкт про утворення кримської військової адміністрації

mainnews-id
Урядовий проєкт закону був зареєстрований у березні

Правозахисники закликали ухвалити законопроєкт № 11064 щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі” для утворення кримської військової адміністрації.

Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA.

Правозахисники зазначають, що Кримський півострів залишається тимчасово окупованим уже понад десять років, унаслідок збройної агресії рф проти України. 2014 року органи державної влади на півострові фактично припинили свою діяльність, тому завдання їх відновлення після деокупації Кримського півострова стало поштовхом до напрацювання механізмів перезапуску системи управління на території АР Криму та міста Севастополя.

У березні 2024 року у Верховній Раді України був зареєстрований урядовий законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі”.

З 2014 року, в зв’язку з тимчасовою окупацією Кримського півострова, Рада міністрів АР Крим та Верховна Рада АР Крим фактично не здійснюють повноважень, а відновлення їх діяльності одразу після деокупації видається неможливим та потребує додаткового нормативного врегулювання.

Тому проєктом пропонується внести зміни до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, які створюють підстави для формування військової адміністрації АР Крим та міста Севастополя.

«Крім того, законопроєкт передбачає механізм формування військових адміністрацій населених пунктів та районних військових адміністрацій, порядок взаємодії між ними, призначення посадових осіб, а також визначає повноваження військових адміністрацій кожного адміністративно-територіального рівня», - пояснили у Центрі прав людини ZMINA.

Також законопроєкт передбачає припинення повноважень осіб, які обіймали виборні посади в державних органах влади та органах місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та державних службовців державних органів.

Правозахисники вважають, що ухвалення цього законопроєкту стане важливим кроком на шляху до відновлення територіальної цілісності України та забезпечення прав і свобод громадян на деокупованій території Кримського півострова. І закликали народних депутатів його підтримати.

Нагадаємо, 2 вересня на засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки народні депутати підтримали проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі”.

Список правозахисників, які звертаються до народних депутатів, за посиланням.

Ілюстративне фото А. Нестеренка

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин