Микола Шевчук

Про що говоритиме Зеленський з владою США, і як це допоможе в деокупації Криму: деталі від експерта

mainnews-id
Президент розпочав свій візит 22 вересня

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США намагатиметься заручитися двопартійною підтримкою, незалежно від результатів президентських виборів, а з чинною владою говоритиме про надання Україні озброєнь, серед яких ракети дальнього ураження та літаки.

Таку думку в коментарі QIRIM.News висловив військовий експерт та політолог Дмитро Снєгирьов.

«Основна ціль візиту – це двопартійна підтримка України, незалежно від результатів виборів в США, зберегти той рівень військово-технічної підтримки з боку США, який дасть можливість протистояти російській агресії», - зазначив експерт.

Аналізуючи можливості деокупації Криму, Снєгирьов сказав, що це насампепед стосуватиметься розширеного характеру військово-технічної співпраці, тобто, засобів ураження, передусім американського виробництва, які необхідні для проведення самого процесу деокупації.

«Це ATACMS з дальністю ураження понад 300 км, але головне — це дозвіл на передачу літаків F-16. Те, що наразі є, передають виключно європейські партнери, хоча країна-виробник — США. Менше з тим, навіть враховуючи те, що передають європейські партнери, я думаю, що питання стосуватиметься навчання українських пілотів. Можливе застосування цих двох факторів — засобів ураження з дальністю 300 км і відповідно підтримка в повітрі — значною мірою поставить під питання характер військової компоненти рф в окупованому Криму. Йдеться про нанесення ударів насамперед по військових об’єктах, які є законною ціллю української сторони. Не виключаю, що буде вирішуватися питання щодо можливості нанесення ударів по Кримському мосту, який є не тільки головною логістичною складовою, але і сакральним об’єктом для російського диктатора», - зазначив Снєгирьов.

Окремо він спинився на засобах з протидії чорноморському флоту, проведення операції щодо його нейтралізації як в місцях базування, так і в акваторії Чорного моря.

«Плюс питання військово-політичних гарантій, те, що український президент заявляє про припинення війни за умови виходу на кордони 1991 року, тому Крим не може бути за дужками. Або, відповідно, не може бути червоними лініями, які мали би зупинити захід в моменті проведення операції з деокупації Криму», - сказав експерт.

Відповідаючи на запитання, чи піде адміністрація американського президента Джо Байдена на прийняття пропозицій Зеленського, експерт сказав, що це суперечливе питання.

«З одного боку, вони демонструють небажання на момент проведення президентських перегонів йти на конфронтацію з рф. З іншого боку, протягом останнього тижня почала з’являтися інформація про так звану спадщину адміністрації Байдена – те, що він може залишити по собі. Не виключається якраз прийняття доленосних для України рішень. Байден прекрасно розуміє, що це кінець політичної кар’єри, тому все залежить від того, хоче він "увійти" чи "вляпатися" в історію. Я не виключаю, що саме цей і політичний, і інформаційний фактор буде одним з основних в моменті прийняття рішень щодо подальших кроків американської адміністрації», - зазначив Снєгирьов.

Нагадаємо, Зеленський увечері 22 вересня розпочав офіційний візит до США. У своєму відеозверненні він заявив, що восени стане зрозуміло, що відбуватиметься далі у війні росії з Україною. Також він розповів, що представить у США "план перемоги". Першим його побачить президент Джо Байден, потім члени Конгресу, а також кандидати в президенти США Камала Гарріс і Дональд Трамп. Під час візиту до США Зеленський також виступить на Генасамблеї ООН.

Фото пресслужби Офісу Президента України: Зеленський прибув у США

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин