Микола Шевчук

Репресії проти адвоката Курбедінова: так званий університет обвинувачує його у зриві навчального процесу

mainnews-id
Загарбники продовжують репресії на півострові

Адміністрація так званого Кримського інженерно-педагогічного університету (КІПУ) надала два «докази», що взаємовиключають один одного про те як пост Еміля Курбедінова про незаконний призов до війська студентів з відстрочкою вплинув на навчальний процес.

Про це розповіли юрист Ліля Гемеджі та сам Еміль Курбедінов, цитує «Кримська солідарність».

У першій відповіді на запит так званого мирового суду Сімферополя, який 25 квітня вислала перший «проректор» Анжеліка Лучинкіна, йдеться про те, що після публікації поста в телеграм-каналі «КЕМська волость» для отримання повісток у військкомат, які призовникам, має право вручати заклад вищої освіти (ЗВО), не прибули 34 студенти, що «значно перевищило кількість тих, хто не прибув у попередні заклики та заклик весни 2024 року».

Юрист Ліля Гемеджі зазначила, що студенти не мають такого обов'язку — самостійно з'являтися за повістками. Також неясно, чому Лучинкіна порівнює показники 2023 року з весняним закликом цього року, що ще не закінчився, — про це в документі не йдеться.

Після цього листа, трохи більше ніж через тиждень, була підготовлена ще одна відповідь від ЗВО за підписом так званого ректора Чингіза Якубова. У листі, як наголосила Гемеджі, містяться абсолютно інші дані. Там йдеться, що за 2023 рік близько 30% студентів, яким виш повинен був передати повістки, відмовлялися їх отримувати та йти у військкомат. За версією вишу, нібито через пост у каналі «КЕМська волость» про те, що військкомати призивають студентів навіть із відстрочкою. У подальшому нібито окупанти притягли цих студентів до відповідальності, а сам пост у телеграм-каналі, за їхніми словами, нібито мав «негативний вплив»

Ліля Гемеджі зазначила, що виш не надав жодних доказів цього «негативного впливу». У тому числі адміністрація заявляє, що цей вплив дався взнаки і на всій призовній кампанії. Так званий суд також призначив лінгвістичну експертизу цієї посади. Однак бік захисту збентежив вибір експертної організації, яка проводитиме дослідження, та її фахівців, оскільки їхні висновки неодноразово критикували кримськотатарські правозахисники, які працюють з кримінальними та адміністративними справами.

Нагадаємо, 15 лютого окупанти Курбедінова затримали та відвезли до Центру «Е» за пост у телеграм-каналі, де він публікує свої спостереження про те, що відбувається в Криму.

Протокол на Курбедінова склав «співробітник» Центру «Е» Роман Філатов, який бере активну участь у переслідуванні кримськотатарських правозахисників. Він звинуватив адвоката у поширенні «заздалегідь недостовірної суспільно-значущої інформації під виглядом достовірних повідомлень», яке «створило загрозу заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, майну, загрозу масового порушення громадського порядку та громадської безпеки».

Із протоколом адвокат не згоден. Він заявив, що те, в чому його звинуватили, — це цілковита нісенітниця.

ФОТО: Еміль Курбедінов

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Зеленський заклав камінь майбутнього пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів