Ліна Тимошина

Рішення саміту НАТО: повноцінне членство України стало незворотним

mainnews-id
Декларація саміту також запроваджує термін "мосту до членства"

Лідери держав-членів Північноатлантичного альянсу одностайно підтримали нову риторику Альянсу щодо майбутнього вступу України до НАТО. Про це повідомляє «Європейська правда».

У рішенні саміту окремий блок присвячений політичним відносинам з Україною, при цьому рішення є амбітнішим за минулорічну, Вільнюську декларацію. Ключова відмінність – детальне твердження про те, що повноцінне членство України в НАТО не має альтернатив.

"Ми будемо продовжуємо підтримувати (Україну) на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО", – йдеться у документі. "Майбутнє України в НАТО", – підкреслює рішення.

Зазначається, що як і анонсували посадовці Альянсу, декларація саміту також запроваджує термін "мосту до членства", який запропонували у США, однак рішення не розкриває його суть.

«Натомість Альянс "вітає прогрес, якого Україна досягла після Вільнюського саміту щодо демократичних, економічних і безпекових реформ" і бере зобов’язання підтримувати "демократичні реформи та реформи сектору безпеки, які міністри закордонних справ країн НАТО продовжуватимуть оцінювати за допомогою адаптованої Річної національної програми", - зазначає видання.

Нагадаємо, 9 - 11 липня у Вашингтоні проходить 75-й саміт НАТО.

Як повідомляли QIRIM.News, міністр оборони Рустем Умєров, інформуючи про роботу на 75-му саміті НАТО у Вашингтоні, повідомив, що передача Україні винищувачів F-16 стала ключовим питанням у переговорах із низкою країн.

Фото:REUTERS/Nathan Howard

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин