Асіф Алієв

Або паспорт рф, або втрата власності. Росіяни продовжують відбирати землю українців у Криму

mainnews-id
Окупаційні суди ухвалили вже тисячі рішень про продаж ділянок на публічних торгах

На окупованому півострові продовжує діяти Указ путіна № 201, за яким більшу частину Криму віднесено до так званої “прикордонної території рф”, на якій іноземним громадянам, зокрема, українцям заборонено бути власниками земельних ділянок.

Про це пише Регіональний центр прав людини.

Так, станом на 1 січня 2024 року, за даними окупаційного “Державного комітету реєстру Республіки Крим”, кількість земельних ділянок у власності іноземних громадян зменшилась до 5 077, хоча ще станом на квітень 2023 року таких ділянок налічувалося 5 803 одиниці.

графіка.jpg

Тобто, за останні 9 місяців стало додатково відомо про позбавлення права власності ще 726 громадян або ж про отримання ними російських паспортів як альтернативного способу захисту. А з моменту прийняття указу № 201 в 2020 році окупанти відібрали загалом 6 495 ділянок з 11 572 наявних на той час (без врахування Севастополя).

Окупаційні суди ухвалили вже тисячі рішень про продаж ділянок на публічних торгах. Отже, кількість українських власників буде стрімко зменшуватись протягом кількох наступних років.

У 2023 році Регіональний центр прав людини задокументував сотні випадків позбавлення права власності громадян України в Криму на підставі путінського указу.

«Зібрані нами дані вже передані та долучені до матеріалів кримінального провадження Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Прокуратури АР Крим та м. Севастополь. Така експропріація росіянами права власності є яскравим прикладом витіснення нелояльних українських громадян з Криму. РФ ставить їх перед вибором: або взяти російський паспорт, або втратити власність. На практиці частина людей в результаті реально отримує такі паспорти.

Ми закликаємо потерпілих звертатися до нашої організації для формування юридичної відповіді на неправомірні дії рф та для захисту права власності в Криму в довгостроковій перспективі. Звертаємо увагу, що окупаційні суди не повідомляють власників про експропріацію», - йдеться у заяві Регіонального центру прав людини.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин