Асіф Алієв, Микола Шевчук

Що означає операція з розмінування у Чорному морі: експерти з Анкари та Києва

mainnews-id
На питання QIRIM.News відповідають Імбат Муглу та Павло Лакійчук

Сьогодні, 2 липня, стартувала спільна місія Румунії, Болгарії та Туреччини з розмінування Чорного моря.

Чорноморська протимінна група складається з кораблів розмінування, патрульних кораблів, гелікоптерів та БпЛА трьох держав.

gettyimages_1916162313_c955cb055fb1e19204222e775b2c4dc8_1300x820.jpg

Спільна місія має підвищити безпеку судноплавства, зокрема, під час експорту українського зерна та спрямована на знешкодження дрейфуючих мін у деяких районах Чорного моря.

Керує операцією турецька сторона, яка вчора, 1 липня, провела в Стамбулі засідання комітету Оперативної групи з протимінної діяльності у Чорному морі (М8М Вlаск Sеа).

Інформаційне агентство QIRIM.News поспілкувалося з експертами з Києва та Анкари та попросило їх дати оцінку операції, яка почалася сьогодні.

Мета — припинити війну

Турецький експерт з безпеки та тероризму Імбат Муглу заявив, що ініціатива, яку очолює його країна, насамперед має ціль покласти край війні між Україною та рф.

Він зазначив, що Туреччина з перших днів збройного конфлікту між рф та Україною взяла на себе важку ношу посередника.

teror-uzmani-muglu-ya-suikastten-yara-almadan-kurtuldu.jpg

«Регіон Чорного моря доволі важливий для Анкари. В цьому регіону ми маємо тривалі відносини як з рф, так і з Україною. Тому наша країна зацікавлена в очищенні чорноморського басейну від мін, а в цілому, у встановленні стабільного миру. Тобто, ми хочемо припинення війни не тільки у водах Чорного моря, а безумовно, в цілому, по всьому фронту», - зауважив він в коментарі QIRIM.News.

За словами експерта, Туреччина докладає зусилля для остаточного припинення війни, аби москва врешті відмовилася від своїх агресивних планів та визнала територіальну цілісність України.

«Ми, турецький народ, саме за це і виступаємо. Українці мають право захищати свої землі», — наголосив він.

202360-1_large.jpg Муглу також зазначив, що очищення Чорного моря від мін переслідує і економічні інтереси, які Анкара має як з Києвом, так і з москвою.

«У Туреччини, крім всього іншого, є тісні торгово-економічні відносини з усіма країнами Чорноморського басейну. Для безпечного плавання торгових суден також потрібно очищати води моря від мін. Ми хочемо зробити Чорне море безпечним місцем, де плавають торгові судна, круїзні лайнери», - заявив він.

Безпека суднам

Керівник безпекових програм центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук зазначив, що розмінування забезпечить безпеку транспортного коридору з України до Босфору без участі росії.

За його словами, процес розмінування охопить лише 12-мильну зону та стосуватиметься лише територіальних вод Туреччини, Румунії та Болгарії в Чорному морі, через які рухаються українські судна.

630_360_1551090510-899.jpg

«Цей маршрут був прокладений українськими моряками за згодою з нашими сусідами через територіальні води вздовж берегів Румунії, Болгарії для того, щоб максимально забезпечити безпеку суден в морі за рахунок прикриття силами прикордонної служби та армії сусідніх держав. Тобто, користь для коридору є»,— заявив він в коментарі QIRIM.News.

За словами Лакійчука, це не прорив, а «крок, який мав відбутися значно раніше», хоча будь-яке розмінування моря, впевнений він, це безумовно плюс.

«Я нагадаю, що радянський чорноморський флот і флоти його сателітів — Болгарії, Румунії — після Другої світової війни займалися розмінуванням Чорного і Азовського морів аж до середини 60-х років.

Це щоб розуміти, яка загроза від мін. І потім я ще служив на кораблі «Гетьман Сагайдачний», то ми виловлювали ці плаваючі міни, які спливали від Другої світової війни», - розповів він. Starboard_bow_view_of_USS_Yorktown_(CG-48)_underway_in_Caribbean_c1985.jpg

Експерт зауважив, що протимінна коаліція була започаткована 19 липня 2023 року, коли відбувся черговий Рамштайн.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин