Микола Шевчук

Сибіга та Фідан обговорили сприяння Туреччини у звільненні кримських татар з російського полону

mainnews-id
Українська делегація прибула до Туреччини з візитом

В межах свого візиту до Туреччини міністр закордонних справ України Андрій Сибіга обговорив з місцевою владою сприяння у звільненні полонених з російського полону, зокрема, кримських татар.

Про це повідомив сам чиновник, за результатами зустрічі з турецьким колегою Хаканом Фіданом, повідомляє кореспондент QIRIM.News.

Зокрема, Сибіга подякував турецькій стороні за прийом та підтримку і нагадав, що працював там послом. У Туреччині в нього народився син.

За словами Сибіги, Президент України Володимир Зеленський направив його для розвитку добросусідських відносин між Україною та Туреччиною.

У своєму виступі Сибіга повідомив, що ситуація на полі бою залишається складною: російські окупанти кидають багато нових солдат на позиції українських захисників, однак ЗСУ тримають фронт.

«Туреччина — наш стратегічний партнер, з яким ми прагнемо розвивати взаємовигідні відносини… Цінуємо зусилля турецької влади і особисто президента Реджепа Тайіпа Ердогана, спрямовані на справедливе завершення війни. Ми вдячні за допомогу, яку надає Туреччина з перших днів війни», - зазначив чиновник.

За його словами, Туреччина підтримує Формулу миру та є лідером у напрямку продовольчої безпеки. Сибіга підкреслив, що «Формула миру – це єдиний всеосяжний шлях до справедливого тривалого миру». Свого турецького колегу він поінформував про "План перемоги", який є практичним інструментом втілення Формули миру. Окремо він ще раз спинився на питанні російського терору, який загрожує продовольчій безпеці.

«З початку осені російські удари вже пошкодили чотири судна, зокрема, з зерном для Єгипту, кукурудзою для Італії, гуманітарним вантажем продовольчої програми ООН для Палестини… Нам потрібна сильна позиція партнерів, аби зупинити цей терор», - підкреслив Сибіга.

На завершення Сибіга розповів про успіхи у двосторонній співпраці. Зокрема, Туреччина будує кораблі для військово-морських сил України.

Фото пресслужби МЗС: Андрій Сибіга та Хакан Фідан

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин