Ліна Тимошина

Стосовно коміка Антона Стенюка порушено кримінальне провадження

mainnews-id
Про це йдеться у листі – відповіді від Національної поліції України редакції «QIRIM.Media» на звернення щодо можливого вчинення кримінального правопорушення

Стосовно коміка Антона Стенюка, який у своєму жарті під час виступу висловився проти мусульман та іудеїв, порушено кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань.

Про це йдеться у листі – відповіді від Національної поліції України редакції «QIRIM.Media» на звернення щодо можливого вчинення кримінального правопорушення з боку коміка Антона Стенюка, який під час виступу поширив висловлювання, спрямовані проти мусульман та іудеїв.

«Повідомляємо, що слідчим відділом Шевченківського управління поліції розслідується кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань з боку Антона Стенюка під час виступу у публікації, яка розміщена у березні місяці поточного року на платформі YouTube за ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.161 КК України», - йдеться у листі.

Також у поліції додали, що 26.09.2024 року працівниками Шевченківського управління поліції звернення приєднано до матеріалів кримінального провадження для перевірки викладених у ньому відомостей під час досудового розслідування.

Зазначимо, що у Кримінальному Кодексі України вказано, що правопорушення, передбачені ч.1 ст.161 КК України, караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі терміном до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років або без такого.

25 вересня редакція QIRIM.Media звернулася до начальника Головного Управління Національної поліції в місті Києва Дмитра Шумейка у зв'язку з висловлюванням коміка.

Нагадаємо, у вересні фрагмент цього виступу коміка ширився мережею Інтернет. Ось фрагмент висловлювання Стенюка.

«Ця війна — це просто нонсенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли в світі ще так багато мусульман. Я не кажу, що треба вбивати мусульман, я адекватна людина, я розумію, що це зараз не на часі. Але і тим паче, цим вже займаються іудеї», — сказав Стенюк під час виступу.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Національної поліції з проханням перевірити жарт українського стендап-коміка стосовно розпалювання релігійної ворожнечі та образи почуттів вірян.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров засудив такий жарт коміка з образою на адресу мусульман. Він зазначив, що «є відкритий випад проти людей за релігійною ознакою».

Згодом Антон Стенюк видалив рілз з цим уривком з концерту зі свого акаунту в Instagram. А пізніше опублікував відео з вибаченням. Він заявив, що жарт був недоречним.

«Я глибоко шкодую, що міг образити багатьох людей. Зокрема, представників мусульманської спільноти. Я не мав на меті принизити когось або ображати за релігійною ознакою», - заявив він.

Засудження жарту пролунало й від Об'єднаної єврейської спільноти України – найбільшої Всеукраїнської єврейської організації.

Там зазначили, що крім зневаги до мусульман, також є наявні ознаки порушення Закону «Про протидію та запобігання антисемітизму в Україні».

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин