Асіф Алієв

«Настане той день, коли у звільненому Криму відкриється музей російської окупації», — Ташева

mainnews-id
У Києві відкрилася виставка, присвячена 10-річчю спротиву Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російській окупації

Про це, як передає QIRIM.News, сьогодні, 26 лютого, заявила Постійна Представниця Президента України в АРК Таміла Ташева під час відкриття виставки під назвою «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму».

 За словами Ташевої, після повномасштабного вторгнення рф в Україну зріс спротив загарбникам в окупованому Криму. І потужний спротив чинять саме жінки.

 «Це адвокатки політв’язнів, їхні дружини, це українські військові. Наша мета — називати їхні імена, аби їх не забували. Я впевнена, що настане момент, коли ми звільнимо наш рідний Крим, коли ми зможемо говорити про спротив жінок вже у мирному Криму, коли ми відкриємо музей російської окупації Криму», — сказала вона.

ташева2.jpg

 «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму» присвячений 10-річчю спротиву Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російській окупації. Мистецький простір, представлений в офісі Представництва, створений  жінками-мисткинями, розповідає про власне проживання війни, а також про інших жінок, котрі мали чи мають подібний досвід.

Головна увага зосереджена на останньому десятилітті в тимчасово окупованому Криму насамперед навколо історій жінок, які в умовах окупації наважуються на відкриту боротьбу за свої права та свободи, ризикують і стають політичними бранками окупаційного російського режиму.  

виставка2.jpg виставка 3.jpg виставка 4.jpg

За словами Ташевої, протягом 10 років в будинки кримських татар вриваються російські силовики та проводять обшуки.

«22 лютого таке сталося з правозахисницєю, громадською журналісткою Луфтіє Зудієвою, яка  висвітлювала порушення прав людини в окупованому Криму. Незадовго до обшуку вона в американському виданні Newsweek написала статтю про те, як живеться в умовах окупації. Розповіла, що лягає спати одягнена, бо боїться, що вранці можуть прийти з обшуками», — зазначила вона.

 Ташева також нагадала про двох інших бранок Кремля: Ірину Данилович та Леніє Умерову.

 Тетяна Філевська, креативна директорка "Українського інституту", зазначила, що українські жінки є частиною російсько-української війни.

директорка.jpg

 «Дуже важливо говорити про тих, хто чинить цей опір, про тих, хто страждає від цієї війни, перебуваючи на окупованих територіях, бореться та відстоює свої права. Хто не втрачає надії, хто вірить та чекає перемоги», — заявила вона.

Ташева нагадала, що поколіннями кримські татари зазнавали переслідувань від російської влади.

«Одна з таких родин — це родина художниці Еміне Зіятдінової, яка розкриває в двох своїх проєктах історію чотирьох поколінь своєї родини: бабусі, мами, себе і своїх дітей та племінниць, які страждають від переслідувань», — сказала вона.

  На виставці «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму», яка триватиме до середини травня, представлені роботи сучасних українських мисткинь, чиї життя чи художня практика тісно пов’язані з Кримом і досвідом життя в окупації.

Художні роботи будуть представлені двома напрямками. Перший – присвячений сучасним подіям в окупованому Криму. Другий — стосується історичних і психологічних аспектів окупації Криму.

виставка5.jpg

 Серед художниць, які показують свої роботи: Еміне Зіятдінова, Алевтина Кахідзе, Марія Куліковська, Лія Достлєва, Юлія По, активістки жіночого руху спротиву «Зла Мавка». 

 

 

 

 

 

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин