Ліна Тимошина

Тенденція переслідування жінок за статтями «державна зрада» і «шпигунство» у Криму цьогоріч посилилася, - Скрипник

mainnews-id
Щонайменше 50 громадян України з Криму проходять за сфабрикованими справами «державна зрада» і «шпигунство»

Тенденція переслідування жінок за статтями «державна зрада» і «шпигунство» у Криму у 2024 році посилилася. Переслідували кримчан за цими статтями відбувалося й до 2022 року, але після повномасштабного вторгнення кількість затримань і вироків за такими сфабрикованими звинуваченнями зросла.

Про це в коментарі QIRIM.News заявила голова правління Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник.

Зокрема, сьогодні, 18 жовтня, пропагандистські ЗМІ поширили інформацію про затримання у Криму дівчини 2001 року народження за звинуваченням у «шпигунстві». Ольга Скрипник каже: це вже не перша жінка, проти якої окупанти фабрикують подібні справи.

«Кримчан, які постійно проживали на півлстрові під час окупації, зазвичай звинувачують або у «шпигунстві», або у «державній зраді». І за «державну зраду» мінімальний термін покарання - 12 років, а загалом, від 12 до 20 років. Тобто, це дуже тяжкі статті, які передбачають довгий термін ув'язнення. Під ці статті підпадають і жінки. І ця тенденція, за нашими спостереженнями та документуванням, особливо посилилася у 2024 році. Тому це вже не перша жінка, яка затримана саме в Криму за такими звинуваченнями», - сказала Скрипник.

За словами правозахисниці, насамперед окупанти зазвичай переслідують у такий спосіб українських активістів. Зокрема, тих, які активно виходили ще у 2014 році на мітинги проти російської окупації, не підтримували «референдум» і публічно висловлювалися проти окупації.

«Вони першочергово потрапляють в такі «списки», проти них дуже часто фабрикують кримінальні справи. Зазвичай такі кримінальні справи, що ми безпосередньо бачили, фабрикуються на підставі того, що російський ефесбешник або кримський, який перейшов на бік росії, пише про те, що «затриманий мав зв'язок» з якимось наче представником ГУР або СБУ. Власне на цьому тримається вся справа», - пояснила Скрипник.

Здебільшого у всіх цих справах, особливо якщо це чоловіки, правозахисники фіксували жорстокі катування, в тому числі, сексуального характеру.

«Коли електричний струм застосовувався до геніталій. Це було й до 2022 року і ця практика зберігається зараз. Всі справи, які ми мали можливість досліджувати, там завжди є незаконні методи слідства. Це фабрикація доказової бази, тобто, просто хибні матеріали кримінальної справи, це сфабриковані експертизи про начебто, наприклад, вибухівку або зброю, яку нібито знайшли, це постановочні відеодопити, де люди після тортур або інших форм фізичного чи психологічного тиску дають свідчення проти себе», - розповіла голова правління КПГ.

На додаток, в частині таких справ є постановочна відеозйомка затримання людей, зазначила Скрипник. Коли насправді людей затримали в одному місці, а потім везуть на нібито якийсь «схрон» і фабрикують такий відеозапис.

Крім того, у всіх цих справах також фіксується перешкоджання роботі адвокатів.

«Тобто, якщо родичі намагаються найняти незалежних адвокатів по договору - це дуже важко, їх починають залякувати, погрожувати. Всі ці чинники чітко нам говорять, що ці справи є сфабрикованими проти наших громадян і насамперед спрямовані проти тих, хто зберігає свої українські погляди й не підтримують окупацію», - наголосила правозахисниця.

Найскладнішим, за її словами, є включення цих людей на обмін.

«За весь період окупації, за 10 років, маємо лише 10 людей з Криму, які взагалі були повернуті в рамках різних політичних домовленостей, включаючи обміни після 2022 року», - зауважила вона.

Говорячи про статистику сфабрикованих окупантами справ за статтями «шпигунство» і «державна зрада», Скрипник акцентувала на тому, що згідно з російським законодавством, вони мають гриф «секретно».

«Це підписка про нерозголошення з боку адвоката, це завжди закриті засідання суду, їх неможливо відвідати й це теж свідома практика російської федерації. Тому по статистиці вони в прямому сенсі ховають ці справи. З того, що ми маємо у нашій базі, це щонайменше понад 50 громадян України з Криму проходять за цими сфабрикованими справами. Більшість з них вже мають вироки та відбувають незаконні терміни покарання», - повідомила Скрипник.

Зокрема, до 12 років позбавлення волі за статтею «державна зрада» була засуджена 69-річна Галина Довгополова із Севастополя, 75-річний кримчанин Володимир Ананьєв та інші.

«Там нічого людського немає, ми й так це знаємо, але це ще раз свідчення проти кровожерливої фсбешної практики», - додала Скрипник.

Як повідомляли QIRIM.News, окупанти затримали 23- річну кримчанкуза звинуваченням у «шпигунстві».

Також цього тижня окупанти засудили жителя Севастополя до 15 років за ґратами за звинуваченням у нібито «шпигунстві». ФСБ стверджує, що буцімто 45-річний житель Севастополя передавав СБУ «стратегічні відомості».

Крім того, цього тижня стало відомо, що росіяни засудили жителя Севастополя до 21 року позбавлення волі за звинуваченням у «державній зраді».

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В Криму окупанти зміцнюють узбережжя півострова

news-pic

В Туреччині відбудеться дитячий фестиваль науки та культури тюркського світу

news-pic

Тенденція переслідування жінок за статтями «державна зрада» і «шпигунство» у Криму цьогоріч посилилася, - Скрипник

news-pic

Як рф обманює узбецьких гастарбайтерів в окупованому Криму

news-pic

«Дає велику надію», - Чубаров про результати соцдослідження щодо підтримки кримськотатарської національно-територіальної автономії

news-pic

«Росіяни відстежують кримських татар в третіх країнах», — Чубаров

news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял