Ліна Тимошина

«Теплові пастки російських ракет, їх антирадарне оснащення та зміна траєкторії польоту, - Мусієнко про удари рф по цивільних об'єктах

mainnews-id
рф випускає близько 80-90 ракет на місяць

Теплові пастки російських ракет, антирадарне їх оснащення, а також зміна траєкторії польоту – це фактори, через які могли статися ураження цивільних об'єктів, зокрема, дитячої лікарні «Охматдит» у Києві 8 липня.

Таку думку висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у коментарі QIRIM.News.

«Росія намагається змінювати тактику, вони постійно міняють траєкторії ракет – вони літають по багатьох областях, потім наводяться на цілі у Києві. Плюс ще можна додати те, що російські ракети Х-101 зараз частіше летять з тепловими пастками, які мають відволікати ракети українських систем ППО. Вони вивчають, як працюють наші радари, як відпрацьовують наші системи, намагаються створювати антирадарні перешкоди під час польоту, модернізують свої ракети», - розповів Мусієнко.

Військовий експерт зауважив також недостатню кількість систем протиповітряної оборони. І наголосив, що їх потрібно більше, аби протидіяти подібним російським ракетним атакам.

«По-перше, що можна сказати, це недостатня кількість систем ППО. Ми бачимо, що загалом українська система ППО відпрацювала й збила 79% цілей, які летіли в цей день, фактично й на Дніпро, Кривий Ріг, Київ. Більшість цілей було збито, але, на превеликий жаль, не всі. Й росії вдалося вчинити той злочин – ударити по дитячій лікарні», - зазначив Мусієнко.

За наявної більшої кількості ППО та більшої кількості ракет, цього можна було б уникнути, переконаний він.

«Хоча й виключно ракети й системи – це не остаточне вирішення, тому що нам потрібне право бити й далекобійною зброєю по території росії так само», - наголосив експерт.

Він розповів також, що рф виробляє загалом близько 80-90 ракет на місяць.

«Таких ракет як Х-101 або Х-555 повітряного базування вони виробляють приблизно 40 ракет на місяць», - підкреслив Мусієнко.

За його інформацією, росіяни модернізують ракети, пристосовують наявне обладнання або те, яке можуть отримати від країн Заходу.

«Є факти, що їм постачають і з країн Заходу, зокрема. Але, я думаю, з цим боротися потрібно наступним чином – не тільки говорити з Заходом про обмеження постачання цих елементів і комплектуючих для ракет, а й про запровадження додаткових санкцій, щоб блокувати їм можливості закупівлі – не давати їм можливості отримувати гроші. Бо гроші формують великий попит, він формує пропозицію. На жаль, на ринку зброї завжди будуть ті, хто готовий продавати щось за великі гроші. Тому ключ до цього – це позбавляти росію цих грошей. А це можна робити через санкції, які ще проти "Росатому", "Роснафти" не запроваджені», — вважає Мусієнко.

Військовий експерт акцентував також на тому, що наявні відео підтверджують, що атака по «Охматдиту» та інших цивільних об'єктах була цілеспрямованою.

«Видно, що ракета робить фактично «гірку», вона заходить на ціль і б'є фактично в ту ціль, яку їй було задано координатами. А під час програмування цієї ракети, коли вона запускалася з російського літака ТУ-95, вона мала досягти саме цієї цілі, вона летіла свідомо на лікарню. Другий момент, який це підтверджує, це те, що жодних фактів роботи ППО, близько якоїсь ракети, інших засобів не видно. Ракета не ушкоджена, вона летить прямим наведенням. Це прямий удар», — наголосив Мусієнко.

Нагадаємо, зранку 8 липня росіяни завдали ракетний удар по дитячій лікарні "Охматдит". А також по низці інших цивільних об'єктів столиці.

Служба безпеки України кваліфікувала удар рф по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідчих Служби безпеки України, для вогневого ураження медустанови окупанти застосували стратегічну крилату ракету Х-101.

За даними Київської міської військової адміністрації, станом на 12.30, внаслідок російської ракетної атаки 8 липня загинула 31 особа, постраждало 117.

9 липня в столиці оголошено Днем жалоби.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин