Ліна Тимошина, Наджіє Аметова

У Києві презентували «Yuşan-Зілля: українсько-кримськотатарське суголосся»

mainnews-id
Крім столиці, захід відбудеться в Одесі та Львові

У столиці України за участю політичних та культурних діячів презентували проєкт «Yuşan-Зілля: українсько-кримськотатарське суголосся».

Про це повідомляє кореспондент QIRIM.News.

Це проєкт, що обʼєднує кримськотатарські та українські пісні, поезію й переклади, традиції та історію двох народів.

_«Кожен з тих, хто причетний до команди проєкту, має свою особисту кримську історію. Це люди, які мають різне етнічне походження, різні професії. Але їх об’єднує дуже великий сантимент до кримськотатарської культури у її тісних зв’язках з українською культурою», - сказав директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, керівник проєкту Богдан Тихолоз.

Тихолоз.jpg

За його словами, для учасників заходу важливо продемонструвати цінність кримськотатарської культури.

«На жаль, будемо відверті, навіть в сучасній Україні для більшості нашого населення – це terra incognita (невідома земля – ред.), але нам важливіше не популяризувати, а саме показати, що наше спільне майбутнє виростає з нашого спільного минулого. Тому цей символ степового Євшан-Зілля – це спільна легенда, важлива і для кримських татар і для українців», - зазначив директор проєкту.

Він підкреслив, що ця ініціатива має передісторію у форматі мистецького вокально-інструментального дійства.

«Це було презентовано поза межами України... Власне, ми б хотіли, щоб воно прозвучало у Києві, Львові, Одесі. І щоб воно привернуло увагу спільноти до розуміння того, що наша уся спільна легенда дає нам шанс на спільне майбутнє. Що це не історія лише минулого», - зазначив Тихолоз.

DSC05105.jpg

За його словами, Євшан-зілля – це «синтез мистецтв: поезії, музики, сценічного дійства і анімації, яка це буде супроводжувати».

«Це творці, чиї імена є знаковими в українській культурі сьогодні. Це Джеміль Каріков — справді геніальний композитор, музикознавець, жива "енциклопедія" кримськотатарської музичної традиції. Це неймовірна українська співачка Наталка Рибка-Пархоменко, це прекрасний режисер і актор Андрій Водичев, Ніаль Халілова — віолончелістка. Навіть з переліку, який я щойно зробив, ясно, що не йдеться про неофольклоризм, а про те, щоб перевести мотиви насамперед музичні і поетичні з рівня народної культури на високий професійний рівень. І показати, як вони синтезуються», - розповів Тихолоз.

DSC05031.jpg

За його словами, продуктом буде мистецьке дійство, яке презентуватимуть на сценах Одеської філармонії та у Львівській органній залі.

DSC05046.jpg

У заході, зокрема, взяв участь ексбранець кремля та перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

DSC04996.jpg

DSC05058.jpg

Зазначимо, 26 вересня о 19:00 захід відбудеться в Одеській обласній філармонії (вхід вільний), 27 вересня – кримськотатарсько-українська зустріч в Одесі (вхід за запрошеннями).

1 жовтня, 19:00 – у Львівській органній залі відбудеться мистецьке дійство «Yuşan-Зілля. Спільна легенда» (відкриття реєстрації незабаром, вхід вільний). 2 жовтня – кримськотатарсько-українська зустріч у Львові (вхід за запрошеннями).

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин