Микола Шевчук

У світі вшановують жертв геноциду черкесів: деталі

mainnews-id
Російська імперія завдала значних культурних та демографічних втрат народам Кавказу

21 травня День пам’яті черкесів, які стали жертвами геноциду з боку росіян в роки Кавказької війни.

Саме 21 травня 1864 року закінчилася Кавказька війна, коли Російська імперія підкорила народи Кавказу. Саме у цей день у селищі Кбаадзе (там зараз гірськолижний курорт Червона Поляна) пройшов урочистий молебень та парад російських військ на честь перемоги.

Початком війни проти народів Кавказу в рф прийнято вважати 1817 рік, тоді як кавказькі народи зазначають, що війна тривала з 1763 року. Саме тоді росіяни побудували фортецю Моздок біля Малої Кабарди, що послужило основою для неволення місцевих народів.

Під час війни російські окупанти почали застосовувати тактику «випаленої землі», знищуючи житла, спалюючи посіви гірських народів. Через таку політику загарбників чимало людей помирало з голоду та від епідемій. Активно практикувалися масові вбивства та депортації цілих поселень.

На початку 1990-х Верховна Рада Кабардино-Балкарської РСР назвала геноцидом масове винищення адигів (черкесів) та їхню депортацію з історичної батьківщини під час цієї війни. Загалом черкеси – це російська імперська назва народів, куди належать кабардинці, адигейці, черкеси Карачаєво-Черкесії та шапсуги, що живуть у краснодарському краї.

Етнічні чистки та знищення дорого коштували народам Кавказу. На даний час, за даними істориків та демографів, адиги живуть у шести регіонах рф, кабардинці становлять приблизно половину мешканців Кабардино-Балкарії; у Північній Осетії та ставропольському краї є група моздокських кабардинців, багато з яких християни. Чверть населення Адигеї — адигейці, багато адигейців також живуть у краснодарському краї. Там же, в районі Сочі та Туапсе, живуть шапсуги, які до війни були одним із найбільших адигських племен. Черкеси становлять десяту частину населення Карачаєво-Черкесії. Через масові депортації близько 70% черкесів мешкає за кордоном, переважно в Туреччині.

Сьогоднішня рф не визнає геноциду черкесів. 21 травня траурі заходи відбуваються лише в трьох республіках, які контролю рф: Кабардино-Балкарії, Карачаєво-Черкесії та Адигеї, а також у діаспорах по світу.

20 травня 2011 року парламент Грузії ухвалив резолюцію про визнання геноциду черкеського народу царською росією під час війни 1763—1864 років.

Фото: прапор черкесів

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин