Ліна Тимошина

Як кримчанам уникнути незаконного призову до лав армії окупанта: поради правозахисниці

mainnews-id
У Криму стартувала 19-та незаконна призовна кампанія на строкову службу

Змінити місце проживання та не відповідати на дзвінки з незнайомих телефонних номерів. Такі поради жителям Криму, щоб уникнути незаконного призову до лав армії окупанта, дала голова правління Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник у коментарі QIRIM.News.

В окупованому росіянами Криму стартувала 19-та незаконна призовна кампанія на строкову службу.

«Ситуація складна, бо для тих, хто залишається в Криму, уникати призову не так просто. Оскільки на сьогодні півострів майже повністю заблокований фізично. В принципі, сьогодні єдиний більш-менш нормальний шлях як залишити Крим – це так званий Кримський міст, незаконно побудований росією», - зазначила Скрипник.

Але там тотальний контроль і перевірка чоловіків. Зазвичай залишити Крим можна тільки з дозволу «військкоматів».

«Тому виїзд чоловіків, особливо тих, які підпадають під категорію або «призову», або «часткової мобілізації», дуже ускладнений. Тому з таких порад, які більш-менш працюють, це уникати вручення повістки, принаймні якщо люди знають про конкретні місця, де стоять блокпости. Друге – не відповідати на дзвінки з невідомих номерів. Бажано, якщо така можливість є, не проживати за місцем офіційної реєстрації. Так само, якщо люди мають певні медичні обмеження, захворювання, бажано так само оновити медичні документи або отримати медичні документи про хронічні хвороби або якісь складності зі здоров'ям», - рекомендує правозахисниця.

Крім того, за її словами, деякі люди намагалися також відстоювати свої релігійні переконання - що через них вони не можуть «нести службу». Але й це не гарантує, що людина не буде призвана.

«Давати поради дуже складно. На окупованих територіях не діє навіть власне російське законодавство. Тому, на жаль, люди залишаються там беззахисними в правовому полі. Тому ми радимо більш фізичні речі, наприклад, просто уникати цього призову. А якщо є можливість залишити Крим, то переїхати у безпечні місця», - додала Скрипник.

КПГ зафіксувала вже понад 300 вироків у кримінальних справах за «ухилення від служби» у лавах збройних сил рф. Скрипник зауважила, що частіше виносяться покарання у вигляді штрафу.

«Були випадки позбавлення волі. Але найчастіше вони використовують штрафи – це вигідніше для російської федерації. Тобто, навіть після відбування покарання у вигляді позбавлення волі все одно має служити. Тому простіше, скажімо, взяти гроші з людей і відправити їх все одно служити», - пояснила правозахисниця.

За даними КПГ, усього за період окупації російські загарбники провели 18 призовних кампаній та призвали до лав збройних сил рф щонайменше 45 тисяч кримчан.

Упродовж 2023 року у Криму тривали переслідування за ухилення від служби у збройних силах рф. За період з 1 січня по 31 грудня 2023 року правозахисники задокументували щонайменше 73 нові кримінальні справи за ст. 328 КК рф, за якими було ухвалено вироки (штрафи від 15 до 50 тисяч рублів).

За весь період окупації КПГ задокументувала щонайменше 502 такі справи.

Призов на строкову службу окупантів, згідно з міжнародним гуманітарним правом, вважається воєнним злочином, - наголосила Скрипник.

«Це примус до служби, це не контрактна служба. Відповідно, якщо люди ухиляються від призову, то вони кримінально переслідуються – до 2 років позбавлення волі. Більше того, це не скасовує того, що людина має йти служити», - заявила голова правління КПГ.

Вона додала, що докази незаконного призову були зібрані та передані до Міжнародного кримінального суду. Офіс прокурора дав оцінку, що це має розслідуватися як воєнний злочин.

Фото: ZMINA

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин