Асіф Алієв

Як захистити свій смартфон від перегляду російських окупантів

mainnews-id
QIRIM.News зібрало найбільш ефективні поради для жителів Криму та тимчасово окупованих територій

27 серпня Центр національного спротиву повідомив, що у тимчасово окупованому Криму росіяни посилили перевірку населення після вдалих ударів ЗСУ по інфраструктурі ворога.

Окупанти збільшили кількість патрулів поблизу портів та військових об'єктів та перевіряють смартфони кримчан.

6c324141-161a15049e6f3cf34a122f54028c3fda.jpg

Зміст інформації у телефоні може привернути увагу окупаційних сил, тому інформаційне агентство QIRIM.News представляє поради фахівців про те як уникати такі проблеми.

Один із варіантів – видалити окремі файли вручну. Проте навіть видалені таким чином дані все ще можуть бути відновлені.

Фахівці радять додатково скористатися так званими шредерами – програмами, які дають можливість безповоротно знищувати файли, які можна знайти в магазині додатків смартфона. Наприклад, таку функцію надають програми додатків BITDEFENDER.

Проте повністю порожній телефон також може викликати підозри в окупантів. При наявності абсолютно “чистого” телефону окупанти можуть вимагати показати інший.

Тому “публічний” телефон завжди має мати звичайні побутові переписки, фотографії, які демонструють, що людина абсолютно безпечна для них.

image-1-3.jpg

Якщо вже у вас немає іншого виходу, наводимо, як підказки скинути систему до заводських налаштувань:

Android: зайдіть у Налаштування > оберіть Загальне керування > натисніть Скидання > натисніть Скинути до заводських налаштувань (назви меню можуть дещо відрізнятися залежно від моделі телефону).

iOS: оберіть Параметри > Загальні > Перенести чи скинути iPhone > Стерти весь вміст і налаштування.

Соцмережі

Окупантів можуть цікавити облікові записи в соцмережах – Instagram та Facebook, враховуючи, що на них можна побачити громадянську позицію людини.

Фахівці радять тимчасово видалити облікові записи, проїжджаючи через блокпост росіян.

Bildschirmfoto_2021-06-14_um_12-0274ca3bd4ba8d13.png

У Facebook це можна зробити таким чином: у «‎Налаштуваннях» вибрати пункт «‎Ваша інформація у Facebook», далі – «‎Деактивація та видалення», де можна тимчасово деактивувати обліковий запис та видалити сам додаток, а при можливості – відновити його та обліковий запис.

279a736272c4494fa58d4580d7da02a6.jpg

У Instagram перед деактивацією облікового запису можна завантажити свої дані – тобто пости з фотографіями.

Це можна зробити так: зайти до «‎Налаштування», далі – «‎Конфіденційність та безпека», потім подати запит на завантаження даних у зручному форматі.

Щоб деактивувати свою сторінку, у меню «Параметри» виберіть «Редагувати профіль» і знизу натиснути «Тимчасово закрити мій обліковий запис».

Відновити облікові записи у Facebook та Instagram можна за повторного логіну.

Важливо заборонити відновлення облікового запису за номером телефону, якщо є така опція.

Під час переїзду через блокпост фахівці пропонують оформити eSIM в iPhone від якогось іншого оператора або купити нову SIM-карту, щоб номер телефону не збігався з номером прив’язаним до соцмереж, а оригінальну сімку викинути або сховати.

Ще одна порада – оформляти (або переоформити) облікові записи на eSIM, яку можна деактивувати на час проїзду через блокпости.

Браузери та месенджери

Задля власної безпеки кримчанам та мешканцям інших тимчасово окупованих територій варто очистіть історію пошуку у браузерах заздалегідь.

Це можна зробити в налаштуваннях, вибравши пункт «‎Історія». Фахівці пропонують використовувати опції «‎приват» або «‎інкогніто», що не зберігають історію пошуку та паролі з логінами.

Листування в месенджерах варто перевести у секретний режим.

1_gRF_0gRnTq1AMCHSABTkIw.png

Це можна зробити в налаштуваннях кожного чату в месенджерах Telegram, Viber та WhatsApp – зайти в налаштування чату та вибрати опцію «‎Почати секретний чат». Так от листування одразу ховатиметься. Також можна видалити окремі чати та сам додаток месенджера.

Що ще можна зробити?

-регулярно очищайте історію телефонних викликів на смартфоні; -вимкніть зображення повідомлень на заблокованому екрані, щоб ніхто випадково не зміг їх побачити; -не забувайте про функцію скидання до заводських налаштувань – вона знаходиться у загальних налаштуваннях смартфона. При використанні -телефон повернеться до стану після його придбання. -відключіть функції розблокування обличчям та відбитком пальця – так стороннім буде складніше увійти до важливих програм. -не користуйтеся російськими або небезпечними програмами: ДМБ Таймер, VK, Однокласники, Getcontact. -увімкніть блокування смартфона після невдалих спроб розблокувати його.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин