Ліна Тимошина

«Засуджений лише за те, що відкрито виступив проти окупації Криму», - Чубаров нагадав про Джеляла на форумі у Нью-Йорку

mainnews-id
Дії рф свідчать про глибину трагедії, яку переживає корінний кримськотатарський народ

Голова Меджлісу Рефат Чубаров, виступаючи на сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів у Нью-Йорку, нагадав присутнім про політв'язня, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла.

Відео виступу Чубаров опублікував на своїй сторінці у Facebook.

«Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял засуджений до 17 років позбавлення волі лише за те, що він як абсолютна більшість представників кримськотатарського народу відкрито виступив проти російської окупації своєї землі – Криму», - заявив Чубаров.

За його словами, дії російської федерації спрямовані на мілітаризацію окупованого Кримського півострова, колонізацію громадянами росії окупованого Криму, використання території корінного кримськотатарського народу для масованих ракетних і бомбових ударів по населених пунктах України та критично важливих об'єктах інфраструктури, свідчать про глибину трагедії, яку переживає корінний кримськотатарський народ.

Голова Меджлісу наголосив, що російська агресія проти України й окупація у лютому – березні 2014 року Криму – невіддільної частини Української держави позбавила корінний кримськотатарський народ можливості впливати на розвиток власної території та свого положення.

«Зайве казати, що країна-агресорка повністю проігнорувала статтю 30 Декларації ООН щодо прав корінних народів, яка прямо вказує, що військова діяльність на землях чи територіях корінних народів не проводиться. Окупувавши у лютому – березні 2014 року Криму, територію корінного кримськотатарського народу, російська федерація організувала переслідування, а пізніше в заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, визнаного до того часу Україною вищим представницьким органом кримськотатарського народу», - сказав він.

Нагадаємо, 15 квітня у Нью-Йорку розпочала роботу щорічна сесія Постійного форуму ООН з питань корінних народів.

Доповідач Постійного форуму ООН з питань корінних народів Сулейман Мамутов у коментарі QIRIM.News розповів, що метою участі у Постійному форумі ООН з питань корінних народів є включення у звіт форуму викликів та проблем, з якими стикаються корінні народи України. Зокрема, в контексті злочинів росії та тимчасової окупації Криму.

Фото: Facebook /Рефат Чубаров

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

В окупованому Криму вшанували пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

news-pic

«Світ усвідомив, що злодії мають бути покарані, і росія буде покарана», - Чубаров

news-pic

«Ми лишаємось єдиним народом з єдиною ціллю — зберегти себе і свою ідентичність», — Сеітаблаєв

news-pic

До дня пам'яті жертв геноциду соліст ансамблю ЗСУ та Національний президентський оркестр презентували соціальний кліп «Ей гузєль Кирим» (ВІДЕО)

news-pic

В окупованому Криму загинув командир бази російського ППО

news-pic

«Варварська акція сталінського режиму»: історія геноциду кримськотатарського народу

news-pic

В Україні готують документальну книжку про кримських політв’язнів

news-pic

В окупованому Криму пройшли обшуки. Силовики увірвалися в дім головного редактора газети QIRIМ (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)