Асіф Алієв

«Зейнеп вперше за 8 років обійняла свого батька», — дружина політичного в'язня Айдера Саледінова про розлуку з чоловіком та надію на його обмін

mainnews-id
У в'язниці міста Салават політичний в'язень страждає від сильного болю у спині та ногах

Кримський татарин Айдер Саледінов ось уже 8 років перебуває у неволі через фальсифіковану проти нього та інших фігурантів кримінальну «справу Хізб ут-Тахрір».

У в'язниці міста Салават політичний в'язень страждає від сильного болю у спині та ногах, оскільки в Айдера ревматизм через хронічний тонзиліт.

Башкирська в'язниця, виправна колонія (ВК)- 2 суворого режиму відома своїм знущанням над ув'язненими. Як писала Gazeta.ru, у лютому 2013 року засуджені вганяли шматки арматури, щоб уникнути знущань з боку адміністрації. Про те, що зараз відбувається у в'язниці, російські ЗМІ не повідомляють, проте умови перебування там явно не покращилися.

Айдера Саледінова було безпідставно затримано 12 жовтня 2016 року. Його звинуватили у приналежності до партії “Хізб ут-Тахрір”. Саледінову висунули підозру за ч. 2 ст. 205.5 Кримінального кодексу російської федерації (“участь у діяльності терористичної організації”).

хізб ут-тахрір.png

Влітку 2019 року його засудили до 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Через пів року Верховний суд росії зменшив цей термін на шість місяців.

37-річний Саледінов у 2020 році був переведений до ВК-2 міста Салават. Тут у кримського татарина розпочався новий етап тюремного життя.

Як розповіла QIRIM.News дружина політв'язня Гузаль Сулейманова, крім болів у спині та ногах в Айдера також хронічна вірусна інфекція: болить горло, є нежить і слабкість.

«Ні діагностики, ні адекватного лікування в рамках колонії отримати неможливо. Сьогодні не можна передати вітаміни, бади. Їх просто не беруть. Крім іншого впливає мізерне харчування», — сказала вона.

В колонії суворого режиму у Саледінова сильно обмежені побачення з близькими та рідними. Проте у січні йому вдалося побачитися з рідними.

«З 12 по 15 січня цього року ми були разом із нашою молодшою донькою Зейнеп на довгостроковому побаченні у чоловіка. Дитині було всього 10 місяців, коли до нас у будинок увірвалися з обшуком і відвезли чоловіка. Зейнеп знала про батька лише з моїх розповідей та розповідей старших братів.

Зустріч у в'язниці була зворушлива. Чоловік за вісім років обійняв свою дочку, а Зейнеп не хотіла їхати та плакала», - розповіла кримська татарка.

Дорога з Криму до Салавату займає багато часу. Сім'я Айдера добирається до найближчого аеропорту до Росії (в окупованому Криму не летять літаки з початку повномасштабної агресії росії проти України), де здійснює переліт до Уфи, столиці Башкортостану. З Уфи до Салавату дорога триває дві з половиною години.

«Дорога стомлива і до того ж дорога. Мій свекор намагається завжди їхати з нами. У його віці це не так просто, але для того, щоб обійняти сина, він зазнає всіх труднощів», — розповіла Гузаль.

Два сини Айдера, його дружина та батько політв'язня збираються поїхати до нього у в'язницю у травні цього року.

строгий режим тюрьма.jpg

Для дітей, як і всіх близьких, відсутність Айдера важко дається.

За словами Гузаль, її трьом синам (Алі, Імран, Мухаммад) та маленькій дочці Зейнеп не вистачає поради, опори та уваги батька.

«За 8 років вони виросли. Я намагаюся виховувати їх за канонами нашої релігії. Вони вчать Коран, займаються плаванням. Діти тяжко переживають розлуку. З роками їм все більше потрібна увага», — сказала вона.

Гузаль Сулейманова каже, що її не залишає надія на якнайшвидше звільнення Айдера.

Сім'я кримського татарина уважно стежить за новинами щодо переговорного та обмінного процесу між Україною та Росією.

«Ми знаємо, що Україна як правова держава має дбати про своїх громадян. Ми сподіваємося, що питання звільнення наших і чоловіків і політичних в'язнів буде вирішено в найшвидшому часі та й робимо дуа Всевишньому, адже Він наш Найкращий Помічник і Покровитель», — зазначила Гузаль.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин