Микола Шевчук

Зеленський відкрив Меморіальний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу

mainnews-id
Це перший подібний монумент у столиці

У Києві за участю Президента України Володимира Зеленського та народного депутата України, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва відкрили Меморіальний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент QIRIM.News.

У заході також взяли участь дружина президента Олена Зеленська, Голова Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, Голова Верховної ради України Руслан Стафанчук, Президент Литви Ґітанас Науседа, прем’єр-міністер Латвії Евіка Сіліня, Президент Сенату парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл та інші.

«В основі композиції Меморіального знаку лежить мапа України. В її центрі – Крим, а посередині розміщена чаша з кипарисом, що символізує смуток та скорботу у серці. Основа чаші — дім, наповнений рослинним орнаментом, який є символом культури й традицій, надбанням народу, що має глибокі корені в Криму. А кипарис, якій з неї росте, знаменує собою нове життя. Три залізні стели, що символізують долоні, здіймаються до неба у молитовному русі до Всевишнього як символ прохання про захист, допомогу й встановлення справедливості. Прямокутні елементи, що з’єднують ребра стел, виглядають, ніби вантажні вагони, в яких примусово вивозили кримських татар на чужину. На них викарбувані оригінальні (до перейменування радянською владою) кримські топоніми міст і селищ, звідки були депортовані мешканці», - зазначено в описі монумента.

IMG_7096.JPG

IMG_7114.JPG

Кількість стел пов’язана з трьома хвилями трагічних подій в історії кримських татар: незаконна анексія Криму російською імперією у 1783 році, депортація кримськотатарського народу радянською владою 1944 року та окупація Криму російською федерацією у 2014 році.

photo_5406681725184106088_y (1).jpg

photo_5406681725184106087_y.jpg

photo_5406681725184106092_y.jpg

photo_5406681725184106086_y.jpg

photo_5406681725184106090_y.jpg

Елементи в сукупності символізують прагнення історичної справедливості через трагедію геноциду, а також дають надію кримськотатарському народу на процвітання і розвиток на своїй рідній землі у вільному від загарбників українському Криму.

photo_5406681725184106101_y.jpg

Виготовлення та встановлення Меморіального знаку здійснено за підтримки Міжнародного благодійного фонд “Фонд національного добробуту Криму”, благодійного фонду “АСТЕМ ФАУНДЕЙШН”, Фонду Ріната Ахметова, турецької агенції зі співробітництва та координації “TİKA” в Україні. За сприянням: Меджлісу кримськотатарського народу, Постійного Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Нагадаємо, 18 травня 1944 року сталінський радянський режим здійснив депортацію кримськотатарського народу. У перші роки депортації майже половина кримських татар загинула в містах заслання – в Середній Азії та Сибірі. Більшість з них люди похилого віку, жінки, діти.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Подібні пропозиції створюють серйозні перешкоди для відновлення справедливості та захисту прав жителів Криму», - Ташева про пропозицію Сікорського

news-pic

«Абсолютно неприйнятна і цинічна», - Чубаров про пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН для підготовки референдуму

news-pic

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський пропонує передати Крим під мандат ООН

news-pic

«Не уявляю, як він буде в тюрмі», — мати незрячого політв'язня Олександра Сізікова

news-pic

Мешканці окупованого Криму скаржаться на збої в роботі Google Maps

news-pic

Активісти провели чергову акцію спротиву окупації в Сімферополі: деталі

news-pic

У Татарстані затримали ветерана національного руху, людину похилого віку

news-pic

«Про політв'язнів треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі», - дружини бранців Асана і Азіза Ахтемових