Ліна Тимошина

«Чергова акція залякування», - юристка Коротких про вручення кримськотатарським активістам «попереджень»

mainnews-id
Відбувається це напередодні так званих виборів до окупаційних органів самоврядування у Криму

Вручення окупантами кримськотатарським активістам так званих «попереджень про недопущення порушення закону» є акцією залякування. Відбувається це в рамках їхнього законодавства «щодо протидії екстремістській діяльності» напередодні так званих виборів до окупаційних органів самоврядування у Криму.

Про це повідомила юристка Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) Людмила Коротких в коментарі QIRIM.News.

«Це чергова акція залякування. Як правило, вони не обмежуються лише попередженнями. Часто також це супроводжується відкриттям адміністративних справ, винесенням штрафів, адміністративних арештів людям, оскільки вони бояться активної позиції громадськості. Але, незважаючи на репресивні заходи, які вони застосовують, люди все одно продовжують боротися, не мовчати і виходити проявляти свою позицію», - заявила Людмила Коротких.

Юристка зауважила, що це не перший випадок, коли активістам, адвокатам, правозахисникам у Криму видають такі «попередження». Як правило, це відбувається напередодні пам'ятних дат, наприклад, 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 26 червня – День кримськотатарського прапора, 24 серпня – День Незалежності України та в інші знакові дати, коли люди намагаються проявити свою позицію.

«Інформацію про те, що роздають такі попередження можемо пов'язувати з тим, що вони планують проводити «вибори» на території окупованого Криму 6–8 вересня. Для того, щоб залякати людей, щоб вони навіть не думали проводити якісь акції протесту чи якось бойкотувати їх. Бо для окупантів дуже важливо зберігати видимість, наче в них все добре, наче в Криму всі усім задоволені», - пояснила Людмила Коротких.

Цього разу окупанти приносили такі «попередження» вже померлим людям.

«Цього разу дійшло до абсурду, оскільки окупаційні силовики принесли таке застереження до будинку Веджіє Кашка (ветеранки кримськотатарського руху – ред.), яка була вбита російськими силовиками під час спроби її заарештувати ще у листопаді 2017 року. Я так розумію, у них список є і виконавець не подивився, що його треба оновити», - припускає юристка.

Відповідаючи на запитання, до яких ще методів тиску вдаються окупанти напередодні псевдовиборів, Людмила Коротких каже – окупанти здебільшого застосовують адмінресурс, щоб змусити кримчан взяти в них участь.

«Вони намагаються йти не шляхом «пряника», а більше «батога», змушуючи людей, використовуючи так званий адміністративний ресурс, тобто людей, які працюють у «державних органах», «комунальних», «муніципальних» через керівників цих органів змушують людей йти й брати участь у виборах, погрожуючи тим, що будуть звільняти людей або вони матимуть інші негативні наслідки. Таким чином вони намагаються забезпечити для себе «явку» на цих виборах і таким чином тиснуть», - розповіла вона.

Крім того, за даними КРЦ, на період незаконних виборів у Криму школярів перевели на дистанційну форму навчання, адже у школах окупанти організували «виборчі комісії».

«Це вплинуло на освітній процес, який не зміг повноцінно розпочатися в Криму з початку вересня», - додала Людмила Коротких.

Нагадаємо, 5 вересня голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомив, що російські силовики в окупованому Криму вручають кримськотатарським активістам так звані «попередження про неприпустимість порушення закону» напередодні незаконних «виборів».

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин