Асіф Алієв

Чому не знищений Керченський міст і що цьому заважає?

mainnews-id
Про це QIRIM.News розповіли експерти: Дмитро Снєгирьов, Олег Старіков та Павло Лакійчук.

17 липня минулого року Сили Оборони України завдали удар по Керченському (Кримському) мосту.

Внаслідок вибуху було пошкоджено два прольоти мосту. Вибух 17 липня став другим за час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Перший стався 8 жовтня 2022 року.

Голова СБУ Василь Малюк ще до атаки по мосту заявляв, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки та традиції ведення війни дозволяють Україні перерізати логістичні шляхи ворога.

Керченський міст

Керченський міст є одним з елементів транспортної інфраструктури для військових, яку використовують для вторгнення на південь України. Автомобільна частина мосту використовувалася для військових перевезень ще з 2018 року, до відкриття залізничної ділянки.

Для російського лідера володимира путіна Кримський міст є відчутним нагадуванням про те, що він вважає одним із своїх найбільших політичних досягнень: "повернення" півострова до складу рф у 2014 році з прихованим використанням російських військ та фіктивного референдуму.

Для України цей міст однаково є ненависним символом окупації Криму. Його руйнація зміцнить кампанію України зі звільнення півострова та підніме бойовий дух на полі бою та за його межами.

У квітні цього року британське видання “The Guardian” повідомило, що Головне управління розвідки Міноборони України готує третій удар по Керченському мосту. Тоді один з представників ГУР заявив виданню, що це станеться у першій половині 2024 року.

Чому Керченський міст не знищений досі і що цьому заважає? Які перспективи у Сил Оборони України? Про це розповіли QIRIM.News експерти Дмитро Снєгирьов, Олег Старіков та Павло Лакійчук.

За словами військово-політичного експерта, співголови громадської ініціативи «Права Справа» Дмитра Снєгирьова, Керченський міст залишається основною логістичною складовою окупаційної армії.

288929_snegiriov_-informator.press_new_960x380_0.webp

«Чому міст не знищений досі? В Криму зосереджена дуже серйозна система ППО, яка складається з зенітно-ракетних комплексів дальнього, середнього та ближнього радіусу. Це дівізіони С-300, С-400, С-500.

Росія також активізувала так звані бонові (плавучі) загородження, які обмежують поширення будь-чого поверхнею води. Крім того, рф має розгалужену систему аеродромів ВКС(Військово-космічних сил), які полюють за БПЛА та морським безпілотниками.

Крім того, міст прикривають системи протиракетної оборони (ПРО), як з боку росії, так і безпосередньо в окупованому Криму», - заявив він.

Снєгирьов впевнений, що без знищення цієї системи оборони неможливо говорити про вдалу атаку на міст.

При цьому, експерт зауважив, що Сили Оборони України завдають удари по РЛС ворога,щоб знищити захист Керченського мосту.

«Опускати руки не варто. Попередні удари по Керченському мосту показали можливості української сторони. Тоді це був демонстративний акт, тепер ми можемо говорити про характер спланованих дій Сил Оборони України і над цим працюють», - запевнив експерт.

Дмитро Снєгирьов додав, що Україна змогла звести нанівець можливість здійснити логістику за допомогою російських великих десантних кораблів (ВДК). Вони або повністю знищені, або серйозно пошкоджені.

«В планах росіян було задіяти на момент можливої нейтралізації Кримського мосту, перевезення особового складу, техніки, матеріалів для цивільної інфраструктуру за допомогою великих десантних кораблів.

Один ВДК може здійснювати до чотирьох рейсів за добу. Українська сторона врахувала це і здійснила відверте полювання на ВДК. Можливість паралельної логістики тепер практично нульова», — зазначив він.

Експерт переконаний, що будівництво залізничного сполучення на окуповані південні території України свідчить: росія боїться, що Кримському мосту «небагато лишилося».

Альтернативна дорога до Криму вже майже готова. Як заявив радник міського голови Маріуполя Петро Анрющенко, окупанти вже добудували дорогу Ростов-на-Дону-Маріуполь. За його словами, це стара гілка залізниці, яку відремонтували й тепер вона у робочому стані.

Через те, що росіяни провели залізницю і транспортують військові вантажі, експерт Олег Старіков вважає, що на даному етапі Керченський міст - це другорядна ціль.

Олег Старіков.png

За його словами, перевозити вантаж залізницею значно вигідніше. «Навіть якщо вона буде уражена, шкоди буде менше, ніж від удару по мосту»,— зазначив він в інтерв'ю QIRIM.News.

Експерт також додав, що наразі Керченський міст достатньо серйозно захищений системами ППО - як від авіації, так і від крилатих ракет. «Уразити, звісно, можна все, що завгодно. Але навряд чи міст стане об'єктом, який можна буде легко знищити», - зауважив він.

Зі свого боку керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук вважає, що удар по Керченському мосту залишається актуальним і зараз.

За словами експерта, через міст проходять вагони зброї.

«Хоча ворог проводить заходи з диверсифікації свого логістичного сполучення, і останнім часом запустив, скажемо так, північний маршрут, Керченський міст не втрачає своєї значущості. Навіть тимчасове перешкоджання принесе нам користь»,— наголосив він QIRIM.News.

m0IJU1600776500RjzGe.jpeg

Лакійчук зауважив, що як тільки зʼявиться можливість, українські військові завдадуть удар по Керченському мосту.

«Військові працюють, будьте впевнені», - додав він.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Оголошено підсумки засідання у форматі «Рамштайн»: яке озброєння нададуть союзники Україні

news-pic

В мечеті вперше після обстрілу провели пʼятничну молитву

news-pic

«Завдяки спільній відвазі ми здійснили дуже важливі операції в Криму», - Зеленський на «Рамштайні»

news-pic

У Києві відбувся завершальний концерт Всеукраїнського благодійного туру «Симфонія Криму. Повернення»

news-pic

У «Дію» додали нові військові облігації з назвами міст на українському узбережжі

news-pic

«Чергова акція залякування», - юристка Коротких про вручення кримськотатарським активістам «попереджень»

news-pic

Окупаційний суд Криму не задовольнив скаргу щодо неодноразового видворення в ШІЗО політв'язня Кантимирова

news-pic

Силовики в окупованому Криму вручають кримськотатарським активістам «попередження» перед незаконними виборами, – Чубаров