Асіф Алієв

«Не витримує жодної критики»,— правозахисниця стосовно справи Еміне Зекеряєвої про нездійснення доносу

mainnews-id
Зекеряєва, за версією слідчих органів окупантів, не повідомила правоохоронним органам про листування з жінкою, яка входила до складу збройного формування, що «суперечить інтересам рф».

Звинувачення за статтею «Неповідомлення про злочин» (205.6, КК РФ) щодо кримської татарки Еміне Зекеряєвої не витримує жодної критики.

Про це QIRIM.News повідомила кримськотатарська правозахисниця Лутфіє Зудієва.

Вона зазначила, що Еміне та її співрозмовниця колись навчалися разом і довгий час не спілкувалися.

Згодом жінка вийшла на зв'язок з Еміне і та відповіла їй кількома рядками.

"До того ж, все це було багато років тому, у 2016 році", - сказала правозахисниця.

За версією слідчих органів окупантів, у 2016 році Еміне Зекеряєва спілкувалася у «ВКонтакті» з громадянкою України, яка перебуває на території Сирії і не повідомила про це листування російським спецслужбам та правоохоронним органам.

Вищезгадана громадянка України, як вважає слідство, входила до складу збройного формування, яке має цілі, що «суперечать інтересам рф».

Водночас, як пише телеграм-канал про порушення прав людини в Криму "Кримський епізод", на думку російських правоохоронців, починаючи листування з новою людиною, Зекеряєва зобов'язана була:

  • розібратися, де перебуває ця жінка;
  • перевірити, чи входить вона до складу збройного формування чи терористичної організації;
  • встановити законність діяльності цього формування; -з'ясувати справжні цілі діяльності формування;
  • зіставити їх з інтересами РФ;
  • дійти висновку, що діяльність даного формування суперечить інтересам РФ;
  • констатувати на основі всіх перерахованих вище висновків, що це є ознаки підготовки або скоєння кримінального злочину;
  • повідомити про це органи влади, уповноважені розглядати повідомлення про злочин.

За словами Зудієвої, у Криму жіночі кримінальні справи поки що не стали системною практикою, проте раніше такі справи порушувалися, але за іншими статтями.

"Були кримінальні справи проти Зареми Кулмаметової, журналістки Ірини Данилович, пенсіонерки з Севастополя Галини Довгополої. Ми періодично стикаємося з цим. Однак порушення кримінальної справи за статтею "неповідомлення про злочин" (205.6) стосовно Еміне Зекеряєвої — це перша подібна справа, яка нам відома", - сказала вона.

Зудієва нагадала, що раніше були 4 кримінальні справи проти кримських татар, які порушили ще 2021 року: на журналіста Айдера Кадирова, Енвера Топчі та інших кримських татар.

Нагадаємо, 9 листопада Зекеряєву з міста Старий Крим викликали на допит до слідчого управління МВС Криму та повідомили про порушену проти неї кримінальну справу за статтею 205.6 КК РФ («Неповідомлення про злочин»).

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин